Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzcan, Özge
dc.contributor.authorErtan, Figen
dc.contributor.authorTunçakın, Burçak
dc.date.accessioned2021-12-12T22:01:43Z
dc.date.available2021-12-12T22:01:43Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2458-7494
dc.identifier.issn2458-7613
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34186/klujes.434685
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/klujes/issue/46386/434685
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/745167
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/4235
dc.descriptionDergiPark: 434685en_US
dc.descriptionklujesen_US
dc.description.abstractAgaricus campestris, Pleurotus eryngii and Lactariusdeliciosus are species of fungi that naturally grow in the Thrace region. Mushroomshave been used for food and medical purposes for centuries. In this study, theDPPH scavenging activity, the total phenolic substance contents and thereducing power capacities on the methanol and acetone extracts of the mushroomsamples were studied. When the DPPH radical scavenging activities are takeninto account, the activity is increased depending on the concentration. Thehighest scavenging activity was found in the acetone extract of P. eryngii with 39.86 ± 2.07 %. It wasdetermined that the total phenolic substances in acetone and methanol extractsof mushroom samples varied between 23,25 ± 0,35-28 ± 0,7 ?g GAE / mg extract.The sample showing the highest reducing power capacity was an acetone extractof P. eryngii with a concentration of0,400 ± 0,021 ?g/mL at a concentration of 1000 ?g/mL followed by the methanolextract of P. eryngii (0.259 ± 0.030)and the acetone extract of L. deliciosus(0.143 ± 0.010).en_US
dc.description.abstractAgaricuscampestris , Pleurotus eryngii ve Lactarius deliciosusTrakya bölgesinde doğal olarak yetişebilen mantar türleridir. Mantarlaryüzyıllardır besin kaynağı olarak ve tıbbi amaçla kullanılmaktadırlar. Buçalışmada mantar örneklerinin metanol ve aseton ekstraktlarının DPPH radikalinisüpürme etkileri, toplam fenolik madde miktarları ve indirgeme gücükapasiteleri çalışılmıştır. DPPH radikalini süpürme etkileri göz önündebulundurulduğunda konsantrasyona bağlı olarak aktiviteleri artmıştır. En yükseksüpürme etkisi % 39,86± 2,07 ile P. eryngii’nin aseton ekstraktında görülmüştür. Mantar örneklerininaseton ve metanol ekstraktlarının toplam fenolik madde miktarlarının23,25±0,35-28±0,7 µg GAE/mg ekstre arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksekindirgeme gücü kapasitesi gösteren örnek 1000 µg/mL’likkonsantrasyonda 0,400±0,021 µg\mL ile P. eryngii’ninaseton ekstraktı olmuştur, bu örneği P.eryngii’nin metanol ekstraktı  (0,259±0,030)ve L.deliciosus’un aseton ekstraktı (0,134±0,010) takip etmektedir.  en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırklareli Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofKırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.identifier.doi10.34186/klujes.434685
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectmushroomen_US
dc.subjectantioxidanten_US
dc.subjectMantaren_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.titleDETERMINATION OF ANTIOXIDANT PROPERTIES OF AGARICUS CAMPESTRIS, PLEUROTUS ERYNGII AND LACTARIUS DELICIOSUSen_US
dc.title.alternativeAGARICUS CAMPESTRIS, PLEUROTUS ERYNGII VE LACTARIUS DELICIOSUS MANTARLARININ ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.startpage58en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.endpage67en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster