DETERMINATION OF ANTIOXIDANT PROPERTIES OF AGARICUS CAMPESTRIS, PLEUROTUS ERYNGII AND LACTARIUS DELICIOSUS
Özet
Agaricus campestris, Pleurotus eryngii and Lactariusdeliciosus are species of fungi that naturally grow in the Thrace region. Mushroomshave been used for food and medical purposes for centuries. In this study, theDPPH scavenging activity, the total phenolic substance contents and thereducing power capacities on the methanol and acetone extracts of the mushroomsamples were studied. When the DPPH radical scavenging activities are takeninto account, the activity is increased depending on the concentration. Thehighest scavenging activity was found in the acetone extract of P. eryngii with 39.86 ± 2.07 %. It wasdetermined that the total phenolic substances in acetone and methanol extractsof mushroom samples varied between 23,25 ± 0,35-28 ± 0,7 ?g GAE / mg extract.The sample showing the highest reducing power capacity was an acetone extractof P. eryngii with a concentration of0,400 ± 0,021 ?g/mL at a concentration of 1000 ?g/mL followed by the methanolextract of P. eryngii (0.259 ± 0.030)and the acetone extract of L. deliciosus(0.143 ± 0.010). Agaricuscampestris , Pleurotus eryngii ve Lactarius deliciosusTrakya bölgesinde doğal olarak yetişebilen mantar türleridir. Mantarlaryüzyıllardır besin kaynağı olarak ve tıbbi amaçla kullanılmaktadırlar. Buçalışmada mantar örneklerinin metanol ve aseton ekstraktlarının DPPH radikalinisüpürme etkileri, toplam fenolik madde miktarları ve indirgeme gücükapasiteleri çalışılmıştır. DPPH radikalini süpürme etkileri göz önündebulundurulduğunda konsantrasyona bağlı olarak aktiviteleri artmıştır. En yükseksüpürme etkisi % 39,86± 2,07 ile P. eryngii’nin aseton ekstraktında görülmüştür. Mantar örneklerininaseton ve metanol ekstraktlarının toplam fenolik madde miktarlarının23,25±0,35-28±0,7 µg GAE/mg ekstre arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksekindirgeme gücü kapasitesi gösteren örnek 1000 µg/mL’likkonsantrasyonda 0,400±0,021 µg\mL ile P. eryngii’ninaseton ekstraktı olmuştur, bu örneği P.eryngii’nin metanol ekstraktı (0,259±0,030)ve L.deliciosus’un aseton ekstraktı (0,134±0,010) takip etmektedir.
Kaynak
Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri DergisiCilt
5Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.34186/klujes.434685https://dergipark.org.tr/tr/pub/klujes/issue/46386/434685
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/745167
https://hdl.handle.net/20.500.11857/4235
Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [110]
- Makale Koleksiyonu [624]