Güncel Gönderiler: Mühendislik Fakültesi
Toplam kayıt 346, listelenen: 241-260
-
Application of Water Quality Index with the Aid of Geographic Information System in Eastern Thrace to Assess Groundwater Quality
(2016)Su kalitesi değerlendirmesi, çevresel yönetim planlarının daima önemli bir parçası olmuştur. Bu çalışmada, Doğu Trakya Bölgesi'ndeki yeraltı sularının içme ve sulama amaçlı kalitesi değerlendirilmiş ve sonuçların mekânsal ... -
Yenilebilir Yabani Bitki Gundelia tournefortii’nin Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi
(2017)Yabani yenebilir bitkiler tüm dünyada besinsel ve fonksiyonel özelliklerinden dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye bitki biyoçeşitliliği bakımından en zengin ülkelerden biridir. Türkiye'de birçok yabani bitki ... -
Nehir yankolları sedimentlerinden mevsimsel bazlı nikel ve krom metallerinin taşınımı
(2018)İçme suyu havzaları ve kaynakları gün geçtikçe daha değerli ve önemli olmaktadır. Bu sınırlıkaynakları korumamız ve geliştirmemiz gerekmektedir. Nehirlerin anakol su kalitesi üzerineyankollar üzerinden çeşitli etki ve ... -
Yapay Sinir Ağları Yardımı ile Yeraltı Suyunda Sodyum Absorbsiyon Oranı (SAR) Tahmini: Ergene Havzası Doğu Akiferi Örneği
(2016)Yeraltı suyu dünyanın birçok yerinde içme ve tarımsal sulama amaçlı kullanılmaktadır. Tarımsal faaliyetler zamanla yeraltı sularını kirleterek kalitesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Kalitesi bozulmuş bu sular insan ... -
Süt ve Ürünlerinde Tatlandırıcıların Kullanımı
(2021)Obezite ve ilişkili hastalıklar günümüzde yetişkinler ile birlikte çocuklarda ve ergenlerde artmaktadır. Fiziksel aktivitede azalma, özellikle yağ ve şekeri yüksek miktarda içeren yüksek enerjili ürünlerin tüketimindeki ... -
Eksenel fonksiyonel derecelendirilmiş helislerin karışık sonlu eleman yöntemi ile serbest titreşim analizi
(2021)Bu çalışmanın amacı, eksenel fonksiyonel derecelendirilmiş (EFD) kesin geometri tarifi üzerinden elde edilen dairesel olmayan (fıçı, hiperboloidal ve eliptik) helislerin doğal frekanslarını incelemektir. Timoshenko çubuk ... -
Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Agronomik Özellikleri ve Stabilite Parametrelerinin Saptanması
(2015)Araştırma bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim, stabilite parametreleri ile bazı tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 18 çeşitle, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 ... -
Bioactive Compounds, Antioxidant Potential and Color Properties of Dried Red Pepper (Capsicum annuum L.)
(2021)This experiment was carried out to study the effects of drying on physical quality, color development, bioactive compounds and antioxidant potential of red peppers (Capsicum annuum L.). Dry matter, surface color values ... -
BİTKİ TOHUM MUSİLAJLARI VE GIDALARDA KULLANIMI
(2021)Hidrokolloidler, jelleşme, kalınlaştırma, emülsiyon ve köpükleri stabilize etme gibi teknolojik özelliklerindendolayı gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda tüketicilerin doğal katkılı gıdalara ... -
Fermente Sucukların Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Gamma Işınlamanın Etkisi
(2020)Isıl işlem görmüş sucuk teknolojik açıdan daha verimli bir ürün olmasına karşın tüketici tarafından pek de tercih edilmemektedir. Ülkemizde, tüketici tarafından tercih edilen fermente sucuk ise ne yazık ki mikrobiyal kalite ... -
Perde-Çerçeve Sistemlerde Rijitlik ve Kayma Merkezi
(2020)Binalarda burulma olması durumunda yapıya ilave deprem kuvvetleri etkimekte ve iç kuvvetler ve yer değiştirmeler artmaktadır. Bunedenle düşey taşıyıcı sistemlerin planda mümkün olduğunca burulma etkisini azaltıcı şekilde ... -
CCII current conveyor and dormand-prince-based chaotic oscillator designs for secure communication applications
(2020)Chaos is one of the important research areas in recent years. The chaotic signal generator is oneof the most basic structure in the chaos-based researches and applications. In this study,Sundarapandian-Pehlivan Chaotic ... -
Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi
(2019)Yeşil yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin ... -
Pozitif ve Negatif Duyguların Ayrımında Etkili EEG Kanallarının Dalgacık Dönüşümü ve Destek Vektör Makineleri ile Belirlenmesi
(2019)Duygular kişilerin yaşamlarını ve karar verme mekanizmalarını hayatının tamamında etkilemektedir. İnsanlarduygulara kelimeleri, sesleri, yüz mimiklerini ve vücut dillerini kullanarak istemli ya istemsiz bir şekilde, iş ... -
Sürü zekâsında yeni bir yaklaşım: Kuş sürüsü algoritması
(2017)Matematiksel programlama olarak da bilinen optimizasyon, bir amaç (değerlendirme) fonksiyonuna göre bir problemde belirli aralıktaki sayısal değerlerin en uygununu seçen işlemler topluluğudur. Optimizasyon problemleri için ... -
Minci (Minzi) peynirinin özelliklerinin belirlenmesi
(2012)Minci (Minzi), Karadeniz bölgesinde geleneksel yöntemlerle üretilen bir peynir çeşidimizdir. Bu çalışmada Trabzon ve Rize’de piyasada satılan Minci peynirlerinin (21 adet) mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal analizleri ... -
Performance analysis of stand-alone hybrid (wind-photovoltaic) energy system
(2019)Sizing of PV panel, wind turbine and storage batteries in hybrid energysystems is the most important research topic for a system design. Thereare many studies in the literature, using different approaches aboutsizing of ... -
KONJUGE LİNOLEİK ASİTLERİN ÖNEMİ VE BAZI PROBİYOTİK SUŞLAR TARAFINDAN ÜRETİMİ
(2016)Konjuge linoleik asit (KLA), yağ asidi zincirinde iki adet doymamıfl çift bağ içeren linoleik asidin (LA)çeflitli pozisyonel ve geometrik izomerlerini ifade etmektedir. İzomerler, LA'nın gevifl getiren hayvanlarınrumeninde ... -
Zeytin Pirinasının Mikrodalga Enerjisi Kullanılarak Kurutulması ve Uygun İnce Tabaka Modelinin Belirlenmesi
(2015)Bu çalışmada mikrodalga fırında pirinanın ince tabaka kuruma kinetiği incelenmiştir. 7mm, 9mm ve 11mm kalınlıktaki pirina örnekleri; 90, 180, 360 ve 600W (2450 MHz) çıkış güçlerinde mikrodalgada kurutulmuş ve zamana bağlı ... -
INVESTIGATION OF SOME QUALITY PARAMETERS OF PICKLED PEPPER PRODUCED BY LOW VALUE DAIRY BY-PRODUCTS
(2020)In this study, traditional pickled pepper was produced in 3 different formulations by using whey cheese and cheese crumbs, which are obtained as a by-product in the cheese-making process. In the scope of the study, the ...