Bölüm "Fakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü" Araştırma Çıktıları | WoS | Scopus | TR-Dizin | PubMed için listeleme
Toplam kayıt 58, listelenen: 41-58
-
Laktuloz İlave Edilerek Üretilen Sucukların Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
(2021)Laktuloz, probiyotik bakterilerin gelişimini teşvik eden prebiyotik özelliğe sahip bir disakkarittir. Gıda endüstrisinde kullanımı giderek artmakta olup, özellikle probiyotik gıdalarda kullanımı üzerinde durulmaktadır. ... -
Microbiological quality assessment of meat and dairy products from small-scale factories in european Side of Turkey
(M H Schaper Gmbh Co Kg, 2018)The present study was conducted to investigate the microbiological quality and safety of 67 meat and 112 dairy product samples manufactured by small-scale factories at the European side of Turkey. The results revealed that ... -
Minci (Minzi) peynirinin özelliklerinin belirlenmesi
(2012)Minci (Minzi), Karadeniz bölgesinde geleneksel yöntemlerle üretilen bir peynir çeşidimizdir. Bu çalışmada Trabzon ve Rize’de piyasada satılan Minci peynirlerinin (21 adet) mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal analizleri ... -
Nonoccupational Exposure of Agricultural Area Residents to Pesticides: Pesticide Accumulation and Evaluation of Genotoxicity
(Springer, 2018)Although many studies related the toxic effects of pesticides on agricultural workers, little research has been done about agricultural area residents. The purpose of this work was to monitor the presence of pesticides, ... -
OPTIMIZATION OF PHENOLIC COMPOUNDS EXTRACTION FROM PURPLE BASIL LEAF BY CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION METHODS
(Plapiqui(Uns-Conicet), 2021)The present study aimed to determine the optimum extraction conditions of conventional solvent extraction (CSE) and microwave-assisted extraction (MAE) techniques to obtain maximum total phenolic (TPC), total flavonoid ... -
Phenolics release kinetics in sugared and sugar-free chewing gums: microencapsulated pomegranate peel extract usage
(Wiley, 2018)In this study, it was aimed to investigate the potential of sugared and sugar-free chewing gum as a functional food with the addition of microencapsulated pomegranate peel extract (MEPPE) at different amounts. Application ... -
Portakal Kabuğunun Farklı Yöntemlerle Kurutulması ve Bazı Teknolojik Özelliklerinin İncelenmesi
(2020)Çalışmamızda, farklı sıcaklıklarda fırın kurutma ve farklı güçlerde mikrodalga kurutma yöntemleriylekurutulmuş portakal kabuklarının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla örnekler 45-65ºChava ... -
Probiyotik Bakterilerin Mikroenkapsülasyonu
(2017-08-01)Probiyotik özellikteki bakterilerin ve probiyotik bazlı ürünlerin sağlığa pek çok yararları bulunmaktadır. Bu nedenle probiyotik katkılı ürünlerin üretimi üzerine çalışmalar artarak devam etmektedir. Ancak bu özellikteki ... -
Properties of yogurt fortified with capsaicin extracts dissolved in high oleic sunflower oil
(Wiley, 2021)In the study, oleoresin containing capsaicin was extracted by solvent extraction from red hot pepper peel and seeds (extract of oleoresin containing capsaicin, OCE) and were used in yogurt production. Thus, it is aimed to ... -
A research on determination of quality characteristics of chicken burgers produced with transglutaminase supplementation
(Soc Brasileira Ciencia Tecnologia Alimentos, 2018)Transglutaminases are enzymes that catalyze the cross-linking between peptides or proteins. They play an important role in heat stability, gel-formation capability, water-holding capacity, emulsification and nutritional ... -
A research on the chemical and microbiological qualities of honeys sold in Istanbul
(Soc Brasileira Ciencia Tecnologia Alimentos, 2017)Honey, produced by honeybees from nectar in flowers and plants, is an aqueous supersaturated sugar solution, mainly composed of fructose and glucose. The quality and biochemical properties of honey are related to honey ... -
Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi
(2019)Yeşil yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin ... -
Seasonal variation of pesticide accumulation and heat shock protein expressions in blood of people live in monoculture rice farming area in Edirne-Turkiye
(Elsevier Ireland Ltd, 2016)[Abstract Not Available] -
Soğuk Pres Üzüm Çekirdeği Yağı Atığının Düşük Yağlı Yağ/ Su Emülsiyonların Reolojik Özelliklerine Etkisi
(2018)Bu çalışmada soğuk pres üzüm çekirdeği yağı atığının, yağı azaltılmış emülsiyonların üretiminde kullanım olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla üzüm çekirdeği yağı atığı ve yağ oranının emülsiyonların akış davranış, dinamik ... -
Süt ve Ürünlerinde Tatlandırıcıların Kullanımı
(2021)Obezite ve ilişkili hastalıklar günümüzde yetişkinler ile birlikte çocuklarda ve ergenlerde artmaktadır. Fiziksel aktivitede azalma, özellikle yağ ve şekeri yüksek miktarda içeren yüksek enerjili ürünlerin tüketimindeki ... -
Utilization of Pulsed Electric Field (PEF) Technique in Meat and Seafood Processing
(2020)In the food industry, using of new preservation and processing technologies, which may be an alternative to traditional methods, is becoming increasingly important. These novel and particularly non-thermal techniques have ... -
Valorisation of grape by-products as a bulking agent in soft candies: Effect of particle size
(Elsevier, 2020)Nowadays, the use of plant-based by-products obtained after food processing has gained importance, as these products are nutritious and cheap. The aim of this study was to determine the effects of grape skirt and seed ... -
Yenilebilir Yabani Bitki Gundelia tournefortii’nin Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi
(2017)Yabani yenebilir bitkiler tüm dünyada besinsel ve fonksiyonel özelliklerinden dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye bitki biyoçeşitliliği bakımından en zengin ülkelerden biridir. Türkiye'de birçok yabani bitki ...