Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEkşi, Muharrem
dc.date2019-06-27
dc.date.accessioned2019-06-28T06:47:08Z
dc.date.available2019-06-28T06:47:08Z
dc.date.issued2014-11-25
dc.identifier.citationEkşi M. (2014),Türkiye’nin Nükleer Enerji Stratejisi: Büyük Güç Olma İdeali”, Kocaeli Üniversitesi Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Bildiriler Kitabı, Kasım 2014, ss.69-100.
dc.identifier.urihttp://www.bilgesam.org/incele/1885/-turkiye-nin-nukleer-enerji-stratejisi--buyuk-guc-olma-ideali/#.XRTWzuszbIU
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/928
dc.description.abstractAraştırmada Türkiye’nin nükleer enerjide geldiği durum dünyadaki gelişmelerle karşılaştırmalı ve disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmıştır. Bu çerçevede genelde enerji sektöründe özelde nükleer enerji alanındaki son gelişmeler dikkate alınarak Türkiye’nin enerji ve nükleer konusundaki yol haritasının nasıl çizileceğine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu araştırmada nükleer enerji konusunun enerji, güvenlik, dış politika ve toplum, birey faktörleriyle iç içe geçmiş yapısı göz önüne alınarak yeni bir vizyon ve söylem geliştirilmiştir. Bu amaçla, Türkiye’nin nükleer enerji konusuna kalkınmadan güvenliğe ve çevresel faktörlere kadar bütüncül bir perspektiften bakılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu araştırmada Türkiye’nin nükleer enerjiye geçmesiyle birlikte çok daha bağımsız bir enerji, dış ve güvenlik politikası izleyebileceğini, bölgesel güç ve küresel aktör konumunu güçlendireceği tezi savunulmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’nin nükleer enerji stratejisinin nükleer enerji santralleri inşa ederek enerji çeşitliliğini sağlamak suretiyle enerji güvenliğini sağlamanın ötesinde büyük güç olma idealine dayandığı ileri sürülmüştür. Klasik realist açıdan bir ülkenin büyük güç kategorisinde değerlendirilebilmesi, 21.yüzyılda en az iki unsura dayanmaktadır: Birincisi nükleer silah ve ikincisi enerji silahına sahip olmaktır. Nitekim Rusya’nın Putin’in liderliğinde ABD ve AB’ye meydan okuyabilmesi sahip olduğu enerji ve nükleer silah gücüne dayanmaktadır. Bu çerçevede Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde Türkiye’yi 2023 hedeflerinde bölgesel süper güç ve küresel güç olma idealinin altını nükleer enerji stratejisi doldurmaktadır.
dc.language.isotur
dc.publisherKocaeli Üniversitesi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectNükleer Enerji
dc.subjectTürkiye
dc.subjectNükleer Güç
dc.subjectEnerji Stratejisi
dc.subjectEnerji Bağımlılığı
dc.subjectEnerji Çeşitliliği
dc.titleTürkiye’nin Nükleer Enerji Stratejisi: Büyük Güç Olma İdeali
dc.typepresentation
dc.departmentFakülteler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü
dc.relation.publicationcategoryDiğer
dc.institutionauthorEkşi, Muharrem


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess