Güncel Gönderiler: Makale Koleksiyonu
Toplam kayıt 282, listelenen: 201-220
-
CCII current conveyor and dormand-prince-based chaotic oscillator designs for secure communication applications
(2020)Chaos is one of the important research areas in recent years. The chaotic signal generator is oneof the most basic structure in the chaos-based researches and applications. In this study,Sundarapandian-Pehlivan Chaotic ... -
Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi
(2019)Yeşil yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin ... -
Pozitif ve Negatif Duyguların Ayrımında Etkili EEG Kanallarının Dalgacık Dönüşümü ve Destek Vektör Makineleri ile Belirlenmesi
(2019)Duygular kişilerin yaşamlarını ve karar verme mekanizmalarını hayatının tamamında etkilemektedir. İnsanlarduygulara kelimeleri, sesleri, yüz mimiklerini ve vücut dillerini kullanarak istemli ya istemsiz bir şekilde, iş ... -
Sürü zekâsında yeni bir yaklaşım: Kuş sürüsü algoritması
(2017)Matematiksel programlama olarak da bilinen optimizasyon, bir amaç (değerlendirme) fonksiyonuna göre bir problemde belirli aralıktaki sayısal değerlerin en uygununu seçen işlemler topluluğudur. Optimizasyon problemleri için ... -
Minci (Minzi) peynirinin özelliklerinin belirlenmesi
(2012)Minci (Minzi), Karadeniz bölgesinde geleneksel yöntemlerle üretilen bir peynir çeşidimizdir. Bu çalışmada Trabzon ve Rize’de piyasada satılan Minci peynirlerinin (21 adet) mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal analizleri ... -
Performance analysis of stand-alone hybrid (wind-photovoltaic) energy system
(2019)Sizing of PV panel, wind turbine and storage batteries in hybrid energysystems is the most important research topic for a system design. Thereare many studies in the literature, using different approaches aboutsizing of ... -
KONJUGE LİNOLEİK ASİTLERİN ÖNEMİ VE BAZI PROBİYOTİK SUŞLAR TARAFINDAN ÜRETİMİ
(2016)Konjuge linoleik asit (KLA), yağ asidi zincirinde iki adet doymamıfl çift bağ içeren linoleik asidin (LA)çeflitli pozisyonel ve geometrik izomerlerini ifade etmektedir. İzomerler, LA'nın gevifl getiren hayvanlarınrumeninde ... -
Zeytin Pirinasının Mikrodalga Enerjisi Kullanılarak Kurutulması ve Uygun İnce Tabaka Modelinin Belirlenmesi
(2015)Bu çalışmada mikrodalga fırında pirinanın ince tabaka kuruma kinetiği incelenmiştir. 7mm, 9mm ve 11mm kalınlıktaki pirina örnekleri; 90, 180, 360 ve 600W (2450 MHz) çıkış güçlerinde mikrodalgada kurutulmuş ve zamana bağlı ... -
INVESTIGATION OF SOME QUALITY PARAMETERS OF PICKLED PEPPER PRODUCED BY LOW VALUE DAIRY BY-PRODUCTS
(2020)In this study, traditional pickled pepper was produced in 3 different formulations by using whey cheese and cheese crumbs, which are obtained as a by-product in the cheese-making process. In the scope of the study, the ... -
Color, phenolic composition, and antioxidant properties of hardaliye (fermented grape beverage) under different storage conditions
(2016)This study was conducted to determine the effects of storage temperature and time on color and antioxidant properties of hardaliye. Hardaliye was obtained from papazkarası blue-black grapes as a potential source of anthocyanin ... -
Kalıp Tasarımının Isıl Şekillendirilmiş Ambalajın Kalınlık Dağılımı Üzerine Etkisi
(2020)Isıl şekillendirme prosesi gerek otomotiv gerekse ambalaj sanayiinde en çok kullanılan proseslerden biridir. Bu çalışmada,Polivinil klorür (PVC) filmlerin, erkek kalıpla ısıl şekillendirme sonrası kalınlık dağılımları ... -
Laktuloz İlave Edilerek Üretilen Sucukların Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
(2021)Laktuloz, probiyotik bakterilerin gelişimini teşvik eden prebiyotik özelliğe sahip bir disakkarittir. Gıda endüstrisinde kullanımı giderek artmakta olup, özellikle probiyotik gıdalarda kullanımı üzerinde durulmaktadır. ... -
ENJEKSİYON KALIPLAMA ile ÜRETİLEN BİR PARÇANIN BOYUTSAL KARARLILIĞININ BDM(BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK) ile ARAŞTIRILMASI
(2016)Bu çalışmada, enjeksiyon kalıplama yöntemiyle Polipropilen(PP) ve Poliamit(PA) 6.6 kullanılarak üretilmiş bir parçanın boyutsal kararlılığının, kalıp yüzey sıcaklığı, ergimiş polimer sıcaklığı gibi parametrelerin değişiminden ... -
Bir Robot Tutucunun Yorulma Hasarının Bilgisayar Destekli Mühendislik (BDM) ile Araştırılması
(2018)Bu çalışmada, AISI 1040 çelik malzemeden talaşlı şekil verme ile üretilmiş bir robot tutucunun yorulma hasarı, SolidWorks Simulationsyazılımı kullanılarak araştırılmıştır. Tutucunun katı modeli SolidWorks yazılımında ... -
Investigation of Microbiological Quality of Some Dairy Products in Kırklareli: Detection of Salmonella spp.and Listeria monoctyogenesby Real Time PCR
(2015)Bu çalışma Kırklareli piyasasından temin edilen beyaz peynir, kaşar peynir, tereyağı, ve krema gibi çeşitli süt ürünlerinin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. 79 örnekten 59 (%74,7), 54 (%68,4) ... -
Utilization of Pulsed Electric Field (PEF) Technique in Meat and Seafood Processing
(2020)In the food industry, using of new preservation and processing technologies, which may be an alternative to traditional methods, is becoming increasingly important. These novel and particularly non-thermal techniques have ... -
Çerçeve sistemlerin yapı zemin etkileşimli serbest titreşim analizi
(2020)Bu çalışmada, düzlem çerçevelerin periyotlarındaki değişim yapı zemin etkileşimi dikkate alınarak incelenmiştir. Bu amaçlaTürkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde yer alan zemin sınıflarını temsil eden 5 farklı zemin sınıfı ... -
Determination of Antioxidant Properties and Composition of Rosemary and Thyme Essential Oils
(2020)This study aimed to determine the antioxidant activity and chemical composition of essential oils obtained from thyme and rosemary. In our study, the yield for thyme essential oil was determined as 1.34% and the yield for ... -
Kule Tipi Yapıların Dinamik Davranışının Belirlenmesi: Kırklareli Hızırbey Camii Minaresi Örneği
(2020)Yapıların deprem davranışları çeşitli dinamik parametreler kullanılarak belirlenmektedir. Bu parametreler yapının mevcut yapısalözelliklerine, malzeme özelliklerine, sınır şartlarına ve hasar durumuna bağlı olarak elde ... -
Portakal Kabuğunun Farklı Yöntemlerle Kurutulması ve Bazı Teknolojik Özelliklerinin İncelenmesi
(2020)Çalışmamızda, farklı sıcaklıklarda fırın kurutma ve farklı güçlerde mikrodalga kurutma yöntemleriylekurutulmuş portakal kabuklarının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla örnekler 45-65ºChava ...