Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGök, Sibel
dc.contributor.authorKaratuna, Işıl
dc.date2015-02
dc.date.accessioned2015-02-23T08:33:00Z
dc.date.available2015-02-23T08:33:00Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationGök, S., & Karatuna, I. (2013). "Yükseköğretimde Psikolojik Taciz Olgusuna İlişkin Bir Örnek Olay İncelemesi", Uluslararası İşyerinde Psikolojik Taciz Kongresi Bildiri Kitabı, Bilinder Yayınları, İzmir, Haziran 2012, ss.61-83.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/418
dc.description.abstractMobbing veya duygusal taciz gibi terimlerle de adlandırılan işyerinde psikolojik taciz olgusu, uzun süreli ve tekrar eden rahatsız edici tutum ve davranışların, hedef alınan kişi ya da kişilere karşı sergilendiği bir süreci ifade etmektedir. Bireysel ve/veya örgütsel çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik taciz, gizli, anlaşılması zor ve anlamsız birtakım olumsuz davranışların sergilenmesi ile başlamaktadır. Taciz sürecinin ilerleyen dönemlerinde, bu olumsuz davranışlar gittikçe şiddetlenmekte ve belirginleşmekte; süreç, hedef kişinin karşı koyamayacağı bir aşamaya gelmektedir. Bu dönemde, psikolojik tacize maruz kalan çalışanlarda duygusal ve fiziksel bir takım rahatsızlıklar görülebilmektedir. Genellikle sürecin sonuçları ise, son derece ağır olabilmektedir. Bu çalışmada işyerinde psikolojik taciz sürecinin irdelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla; sürecin nedenleri, sonuçları ve süreci etkileyen bireysel ve örgütsel tepkiler ile ilgili olarak yüksek öğretim kurumundan bir örnek olay incelemesi sunulmaktadır. Çalışmada ayrıca işyerinde psikolojik tacizle mücadelede yapılabileceklere ilişkin önerilerde bulunulmaktadır.
dc.description.abstractWorkplace bullying, also referred to as mobbing or emotional abuse, etc. is a phenomenon that includes repetitive and enduring mistreatment directed towards one or a few selected employees. This phenomenon is also defined as a process which generally starts with the target’s exposure to subtle and indirect negative behaviors that are triggered by individual and/or environmental factors. In the latter stage of the process, target encounters more direct and severe behaviors that causes him/her to suffer from mental and physical diseases. Workplace bullying also has destructive consequences for the witnesses and the organization. This study documents a case of workplace bullying in higher education and describes the causes and effects of bullying, and the individual and organizational responses given in this process. In addition, effective coping strategies to tackle workplace bullying are suggested
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofUluslararası İşyerinde Psikolojik Taciz Kongresi Bildiri Kitabı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectYüksek öğretim
dc.subjectÖrnek Olay
dc.subjectİşyerinde Psikolojik Taciz
dc.subjectWorkplace Bullying
dc.subjectMobbing
dc.subjectHigher Education
dc.subjectCase Study
dc.titleYükseköğretimde Psikolojik Taciz Olgusuna İlişkin Bir Örnek Olay İncelemesi
dc.title.alternativeA Case Study of Workplace Bullying in Higher Education
dc.typepresentation
dc.departmentFakülteler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
dc.relation.publicationcategoryDiğer


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster