Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaratuna, Işıl
dc.contributor.authorGök, Sibel
dc.date2015-02
dc.date.accessioned2015-02-20T12:09:21Z
dc.date.available2015-02-20T12:09:21Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationKaratuna, I., & Gök, S. (2013). "Yükseköğretimde Psikolojik Taciz Konulu Araştırmalar Üzerine Bir İnceleme", Uluslararası İşyerinde Psikolojik Taciz Kongresi Bildiri Kitabı, Bilinder Yayınları, İzmir, Haziran 2012, s.41-60.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/417
dc.description.abstractİşyerinde psikolojik taciz, bir veya birden fazla çalışanın, bir diğer çalışana veya çalışan grubuna uzun süreli (yaklaşık altı ay) ve sistematik (örneğin haftada bir) olarak aşağılama, görev yapmayı engelleme, sosyal ilişkilerden dışlama gibi zihinsel ve fiziksel sağlığı tehdit edebilen davranışlar yönelttiği ve hedef olan tarafın kendini savunamaz duruma geldiği bir süreci ifade etmektedir. İşyerinde psikolojik taciz, her türlü sektörde karşılaşılabilen bir olgu olmasına karşın, bazı sektörler ve kişiler için daha fazla risk arz etmektedir. Eğitim sektörü ve yükseköğretim çalışanları da bu riskli gruplar arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, EBSCO ve ULAKBİM veri tabanlarında yer alan, 1992-2012 yılları arasında hakemli bilimsel dergilerde İngilizce veya Türkçe olarak yayımlanan, görüşme ve/veya anket yönteminin kullanıldığı, yükseköğretimde psikolojik taciz konulu makaleler irdelenmekte ve bulgular özetlenmektedir. Söz konusu bulgular, psikolojik tacizin yükseköğretimde karşılaşılan önemli bir işyeri sorunu olduğunu ortaya koymaktadır.
dc.description.abstractWorkplace bullying defines a process where unethical acts like humiliating, socially excluding, restraining someone from doing his/her job are systematically (eg. once a week) directed to one or more employees by one or more perpetrators over a period of time (about six months). In this process target feels vulnerable to defend oneself against the offensive acts that deteriorate his/her mental and physical health. Workplace bullying can be encountered in every sector, however, employees in higher education are particularly at risk. This study investigates the researches of bullying in higher education which use interview and/or questionnaire survey methods and are published in refereed journals and indexed in on-line research databases (EBSCO and ULAKBIM) between the dates 1992-2012. In this study, only the researches published in English or Turkish are taken into account. Findings of the studies showed that workplace bullying is an essential issue in higher education institutes.
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofUluslararası İşyerinde Psikolojik Taciz Kongresi Bildiri Kitabı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMobbing
dc.subjectÜniversite personeli
dc.subjectYüksek öğretim
dc.subjectWorkplace bullying
dc.subjectHigher education
dc.subjectUniversity
dc.titleYükseköğretimde Psikolojik Taciz Konulu Araştırmalar Üzerine Bir İnceleme
dc.title.alternativeA Study Analysing the Researches on Workplace Bullying in Higher Education
dc.typepresentation
dc.departmentFakülteler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
dc.relation.publicationcategoryDiğer


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster