Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞallı, Gülay Altan
dc.contributor.authorErdem, Tamer Lütfi
dc.contributor.authorÜnlü, Özge
dc.contributor.authorDemirci, Mehmet
dc.contributor.authorEgil, Edibe
dc.contributor.authorKatiboğlu, Ahmet Bülent
dc.contributor.authorÖzdal Zincir, Özge
dc.date.accessioned2021-12-12T16:51:23Z
dc.date.available2021-12-12T16:51:23Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1300-9044
dc.identifier.issn1300-9044
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17567/ataunidfd.947517
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRRM05EWTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/2541
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı saf hindistan cevizi yağının ve laurik asitin kandida suşları üzerindeki in vitro antimikrobiyal etkinliğiniaraştırmak; bu ajanların aktivitelerini, flukonazol ve klorheksidin aktivitesiyle karşılaştırmaktır.Gereç ve yöntem: Çalışmamızda antimikrobiyal ajan olarak Klorheksidin, Flukonazol, Laurik asit, ve saf hindistan cevizi yağı kullanılarakkandida suşları üzerindeki MİK (Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu) değerleri tespit edilmiştir. Kandida suşlarından; Candida albicans[American Type Culture Collection (ATCC)] 10231, C. tropicalis ATCC 750, C. krusei ATCC 6258 ve C. glabrata ATCC 2001 standartsuşları kullanılmıştır. Kandida suşları, 0.5 McFarland türbidite standardına göre BHI içerisinde de seyreltilmiş ve her kuyucuğa 10 uLeklenmiştir. Her plaka gece boyunca 37 ° C'de inkübe edilmiştir. Her oyuktaki kandida büyümesi, üretici talimatlarına göre Epochspektrofotometre (Biotek, Almanya) kullanılarak 600 nm optik yoğunlukta ölçülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde SPPS 25 (IBM Corp.Released 2017. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) istatistik paket programı kullanılmıştır. Testlerinanlamlılık düzeyi için p<0,05 ve p<0,01 değeri kabul edilmiştirBulgular: Klorheksidinin çalışmamızda kullanılan tüm kandida türleri arasındaki MİK. düzeyi 0,625’ tir. Flukonazolun Candida glabrataüzerindeki MİK düzeyi 0,03125; Candida krusei üzerindeki MİK düzeyi 0,25; Candida albicans üzerindeki MİK düzeyi 0, 0078131; Candidatropicalis üzerindeki MİK düzeyi ise 0,003906’dır. Laurik asit ve saf hindistan cevizi yağının kandida suşları arasında istatistiksel olarak enyüksek oranda Candida Albicans ‘a etkili olduğu tespit edilmekle birlikte MİK değeri tespit edilememiştir.Sonuç: Laurik asit ve Saf hindistan cevizi yağının kandida suşları üzerinde en yüksek oranda Candida albicansa etkili olduğu fakat buetkinin tamamiyle inhibe edici düzeyde olmadığı, Klorheksidin ve Flukonazol düzeyine ulaşamadığı sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractAim: This study aimed to investigate the in vitro antimicrobial efficacy of virgin coconut oil, and lauric acid on candida strains; to compare the activities of these agents with those of fluconazole, and chlorhexidine. Material and methods: In our study, MIC (Minimum Inhibition Concentration) values on candida strains were determined using Chlorhexidine, Fluconazole, Lauric acid, and virgin coconut oil as antimicrobial agents. Candida strains; Candida albicans [American Type Culture Collection (ATCC)] 10231, C. tropicalis ATCC 750, C. krusei ATCC 6258 and C. glabrata ATCC 2001 standard strains were used. Candida strains were also diluted in BHI according to the 0.5 McFarland turbidity standard, and 10 µL was added to each well. Each plate was incubated at 37 ° C overnight. Candida growth in each well was measured at 600 nm optical density (OD) using an Epoch spectrophotometer (Biotek, Germany) according to the manufacturer's instructions. SPPS 25 (IBM Corp. Released 2017. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) statistical package program was used to evaluate the data. For the significance level of the tests, p <0.05 and p <0.01 values were accepted. Results: The MIC level of chlorhexidine among all candida species used in our study is 0.625. The MIC level of fluconazole on Candida glabrata was 0.03125; The MIC level on Candida krusei was 0.25; MIC level on Candida albicans was 0, 0078131; The MIC level on Candida tropicalis was 0.003906. Although it was determined that lauric acid, and virgin coconut oil had the highest statistical effect on Candida Albicans among candida strains, the MIC values could not be determined. Conclusion: It was concluded that Lauric acid, and virgin coconut oil had the highest effect on Candida albicans on Candida strains, but this effect was not completely inhibitory and could not reach the level of Chlorhexidine and Fluconazole.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofAtatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisien_US
dc.identifier.doi10.17567/ataunidfd.947517
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleKLORHEKSİDİN, FLUKONAZOL, LAURİK ASİT VE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ KANDİDA TÜRLERİ ÜZERİNDEKİ ANTİMİKROBİYAL ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: İN VİTRO ÇALIŞMAen_US
dc.title.alternativeEVALUATION OF THE ANTIMICROBIAL EFFICACY OF CHLORHEXIDINE, FLUCONAZOLE, LAURIC ACID AND COCONUT OIL ON CANDIDA SPECIES: AN IN VITRO STUDYen_US
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.startpage331en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.endpage336en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster