dc.contributor.author | Engin, Refik | |
dc.contributor.author | Çakır, Ali | |
dc.date.accessioned | 2021-12-12T16:49:20Z | |
dc.date.available | 2021-12-12T16:49:20Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 1306-8253 | |
dc.identifier.issn | 2147-9895 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRRek9UUTJOZz09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.11857/1895 | |
dc.description.abstract | Toplumsal bir kurum olan din, yaşamın her kesitine etkisi olan bir olgudur. Din olgusunda karşımıza sıklıkla çıkan konuların başında yiyecek-içecek kültürünün geldiğini söylemek mümkündür. Her toplumun benimsediği din, kendine özgü inanç ve ritüellerden oluşmaktadır (Hatipoğlu ve Batman, 2009:135). İnsanoğlunun doğumundan ölümüne kadar geçen zamanda birçok olay (doğum, evlenme, ölüm vb.), dinî inanç ve ritüel de kendine yer bulmuştur. Bu olaylar zincirinde di,; yaşamın her kesitini etkilediği gibi insanların yemek kültürlerini de etkilemiştir. İnsanlar, mensup oldukları dinin gereklerine göre davranışlarda bulunma eğilimindedirler. Çeşitli dinler yemekler üzerine farklı inançlarla doludur (Hatipoğlu ve Batman, 2009:135). İlahî dinlerden biri olan İslamiyet içerisinde birçok mezhep bulunmaktadır. Bu çalışmada araştırma konusu olarak Trakya ve Balkanlarda yaşayan Amuca Bektaşîleri seçilmiştir. “Amucalar” olarak anılan bu topluluk; günümüzde Şeyh Bedreddinî, Bektaşi (Babagân kolu) ve Sünni inanca göre yaşamlarını sürdürür. Tarih kayıtlarında kabilenin adı Ammiler, Emmiler, Ammaca, Amuga, Amuca (Türkay, 1979:202) ve Amuca Oğulları (Birdoğan, 1994: 216) olarak yer almaktadır. Bu araştırmada söz konusu topluluktaki sofra ve sofra erkânı incelenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Religion, as a social institution, is a phenomenon that has an impact on each phase of life. It is possible to say that, one of the main issues which we encountered frequently about the religion phenomenon is food and beverage culture. The religion which adopted by each society consists of its own beliefs and rituals. In the course of time, from birth to death of the human race, many events (birth, marriage, death, etc.) found its place on religious beliefs and rituals. The religion, on this chain of events, has affected people’s food culture, as well as every aspect of their lives. People tend to behave according to the requirements of the religion which they are connected to. Various religions are full of a variety of beliefs about the food. On Islamism, one of the divine religons, there are many sects. In this study, Amuca Bektashis who live in Thrace and the Balkans were selected as the research subject. Nowadays, the society is called as Amucas. This society survives with the faith of Şeyh Bedreddin, Bektashi (Babagân’s branch) and Sunni beliefs. On the historical records, the name of the tribe appears as Ammi, Emmie, Ammaca, Amuga, Amuca and Amuca Sons. In this study, above mentioned society’s table and the rule of table manners were examined. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Antropoloji | en_US |
dc.title | Amuca Bektaşilerinde sofra ve sofra erkanı | en_US |
dc.title.alternative | The table and the rule of table manners in Amuca Bektashis | en_US |
dc.type | article | |
dc.department | Meslek Yüksekokulları, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü | |
dc.identifier.volume | 0 | en_US |
dc.identifier.startpage | 299 | en_US |
dc.identifier.issue | 65 | en_US |
dc.identifier.endpage | 312 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |