Düzenli Sabah Kahvaltısı Yapmanın Öğrenci Motivasyonuna Etkisinin Belirlenmesi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/Tarih
2018Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Çinibulak, S. (2018). Düzenli Sabah Kahvaltısı Yapmanın Öğrenci Motivasyonuna Etkisinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kırklareli.Özet
Güne zinde başlamak ve günü verimli sürdürmek için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Motivasyon, öğrenme için gerekli şartların başında gelmektedir. Sabah kahvaltı yaparak derse gelen öğrencilerin, derse olan motivasyonlarının artacağı düşüncesi ve sabah kahvaltısının ders motivasyonuna etkisini gösteren bilimsel çalışmaların yetersiz olması sebebiyle, kahvaltı yapma ile motivasyon arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlı bu çalışma yapılmıştır. Bu araştırma, Bursa TEV Hayri Tokaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim görmekte olan 14-18 yaş aralığında 600 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Kahvaltı yapmanın ders motivasyonuna etkisini test etmek için de Motivasyonel Kararlılık Ölçeği kullanılmıştır. Motivasyonel Kararlılık Ölçeği ve alt ölçeklerine göre, kahvaltı yapma ile ders motivasyonu arasındaki ilişki incelendiğinde; “ulaşılamayan hedefleri yineleme ölçeğinde”, “derse kahvaltı yaparak gelme ile ders motivasyonu artmaz” şeklinde düşünen öğrencilerin, düşünmeyenlere göre anlamlı bir farklılığının olmadığı saptanmıştır (p>0,05). “Toplam ölçek değerlerine” bakıldığında ise, öğrenciler arasında “sabah kahvaltı yaparak derse gelindiğinde derse olan motivasyonumuz artar” şeklinde düşünenlerin sayısı, “okula kahvaltı yaparak gelindiğinde derse olan motivasyonumuz artmaz” şeklinde düşenenlere göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Kahvaltı yapma ile ders motivasyonu arasında istatiksel olarak güçlü, anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu bu çalışma ile gösterilmiştir. Having breakfast is of importance to start the day positively and keep it productive. Motivation is one of the prerequisites for learning. This study was conducted in order to determine the relationship between breakfast and motivation because of the belief that the students who come to the class after having breakfast will be motivated for the lesson and because less research is available in this field. This research was carried out on 600 students in Bursa TEV Hayri Tokaman Vocational and Technical Anatolian High School between 14-18 years of age. The Motivational Persistence Scale was used to test the effect of breakfast on the lesson motivation. According to the Motivational Persistence Scale and its subscales, when the relationship between having breakfast and lesson motivation was examined in terms of recurrence of unattained purposes, findings suggested that there was no meaningful difference between the students who thought that the lesson motivation didn’t increase through coming to the class after having breakfast and those who thought opposite (p>0,05). When the "full scale values" were examined, we found that the number of students who thought that "lesson motivation increased in the morning after having breakfast" (p<0,05) was significantly higher than the ones who thought that lesson motivation would increase after having breakfast. Conclusion: This study shows that there’s a statistically strong, meaningful and positive relationship between having breakfast and lesson motivation.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [52]
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: