Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkcan, Mustafa
dc.date2019-04-17
dc.date.accessioned2019-04-17T12:32:46Z
dc.date.available2019-04-17T12:32:46Z
dc.date.issued2019-01-28
dc.identifier.citationAkcan, M. (2019). Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda Alt İşveren Uygulaması: Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırklareli.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/873
dc.description.abstractÇalışma düzeninde üzerinde durulması gereken ve üretimin dışsallaştırılması yöntemlerinden birisi olan, üretime konu işin bir başka işverene devredilmesi durumuna alt işverenlik ilişkisi denilmektedir. Bu ilişki sosyal güvenlik hukuku ve iş hukuku bakımdan incelenmesi zorunlu ve sorunlu bir alan olarak ortaya çıkmıştır. Bu iş ilişkisinin kurulması için çeşitli unsurların bir arada olması iş kanunları yönünden gerekli olsa da sürekli değişikliğe uğramış, sosyal güvenlik kanunları bakımından unsurlar daha dar tutulmuş ve çok az değişikliğe uğramıştır. Sosyal güvenlik kanunlarında dar tutulan alt işverenlik için uygulamalar daha çok yönetmelik ve genelgeler ile açıklanmış, çözümü olmayan durumlarda yargı kararları ve iş kanunlarındaki hükümler dikkate alınarak çözüm yoluna gidilmiştir. Çalışmamız, sosyal güvenlik kurumunun alt işverenlik ilişkisinin usulüne uygun olarak kurulduğu durumlarda, kuruma karşı yükümlülükleri hangi işverenin yerine getirmesi gerektiği, kurum alacaklarından kimin sorumlu olduğu ve tahsili yönünden kime gidileceği, yapılan öneriler ile işlemlerin daha çabuk ve pratik şekilde çözüme kavuşturulacağını açıklanmaya çalışmıştır.
dc.description.abstractA job is given to another employer is called sub-contracting relationship. This should be emphasized in the working order and one of the methods of externalization of production. This relationship has emerged as a compulsory and problematic area to be examined in terms of labor law and social security law. The combination of various elements for the establishment of this business relationship is necessary in terms of labor laws. However labor laws have been continuously changed. elements have been kept narrower in terms of social security laws. social security laws have not changed much. The tehcnics for the subcontracting relationship, which are covered in social security laws, are explained with more regulations and circulars. In cases where there is no solution, a solution has been taken by taking into consideration the judicial decisions and provisions in the labor laws. The basis of our study is the employer's obligation to fulfill the obligations to the institution in circumstances as the subcontracting relationship of the social security institution is duly established. In addition, it is tried to explain who is responsible for the institution's receivables and who is going to be analyzed in terms of its collection, and the suggestions and procedures will be resolved more quickly and practically.
dc.language.isotur
dc.publisherKırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectAlt İşverenlik İlişkisi
dc.subjectAlt İşveren
dc.subjectAsıl İşveren
dc.subjectSosyal Güvenlik Hukuku
dc.subjectSosyal Güvenlik Kurumu
dc.subjectSubcontracting Relationship
dc.subjectSubcontractor
dc.subjectPrincipal Employer
dc.subjectSocial Security Law
dc.subjectSocial Security Institution
dc.titleTürk Sosyal Güvenlik Hukukunda Alt İşveren Uygulaması: Sorunlar Ve Çözüm Önerileri
dc.title.alternativeSubcontractor Implementation İn Turkish Social Security Law: Problems And Solutions
dc.typemasterThesis
dc.department[KLÜ]
dc.relation.publicationcategoryTez


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess