Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSağlam, Yalçın
dc.date2019-04-16
dc.date.accessioned2019-04-16T13:24:24Z
dc.date.available2019-04-16T13:24:24Z
dc.date.issued2017-06-28
dc.identifier.citationSağlam, Y. (2017). Engelli ve Yaşlı Bakım Personellerinin Tükenmişliği, İş Yaşamı Kalitesi ve Yaşam Doyumu İlişkileri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırklareli.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/851
dc.description.abstractMevcut araştırma Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinde engelli ve yaşlı bakım personeli olarak çalışanların tükenmişlik, çalışma yaşamı kalitesi ve yaşam doyumu düzeylerinin çalışanların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeyi ve aynı zamanda tükenmişlik, çalışma yaşamı kalitesi ve yaşam doyumu algıları arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamıştır. 198 bakım personeline uygulanmış araştırmanın sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çocuk sahibi olma, meslekte çalışma süresi, günlük çalışma saati ve çalıştıkları birim değişkenlerinin, çalışanların tükenmişlik, çalışma yaşamı kalitesi ve yaşam doyumu üzerinde farklılık yaratmayan faktörler olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan çalışanların işten ayrılma niyetinin tükenmişlik, çalışma yaşamı kalitesi ve yaşam doyumu üzerinde farklılık yaratan, hizmet içi eğitim alma durumlarının ise yalnızca tükenmişlik ve çalışma yaşamı kalitesi üzerinde farklılık yaratan faktör olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların tükenmişlik düzeyi ile çalışma yaşamı kalitesi ve yaşam doyumu algıları arasında negatif yönlü, çalışma yaşamı kalitesi ile yaşam doyumu algıları arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine whether the burnout, quality of work life and life satisfaction levels of the employees working as disabled and elderly care staff in Kırklareli, Edirne and Tekirdağ provinces differ according to the sociodemographic characteristics of the employees. It was also aimed to investigate the relationships among burnout, quality of work life and perception of life satisfaction. According to the results of the research gathered from 198 care staff; the variables of gender, age, marital status, educational status, having children, tenure, daily working hours and working unit were found to be factors that did not cause difference in burnout, quality of work life and life satisfaction of employees. On the other hand, it was determined that the employees' intention of turnover is a factor that causes difference in burnout, quality of work life and life satisfaction, in-service training is a factor that causes difference in burnout and quality of work life except life satisfaction. Related to these findings, it was determined that there is a negative relationship between burnout level of employees and quality of work life and life satisfaction, and also there is a positive relationship between quality of work life and life satisfaction perception.
dc.language.isotur
dc.publisherKırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectTükenmişlik
dc.subjectÇalışma Yaşamı Kalitesi
dc.subjectYaşam Doyumu
dc.subjectYaşlı Bakım Personeli
dc.subjectEngelli Bakım Personeli
dc.subjectBurnout
dc.subjectQuality of Work Life
dc.subjectLife Satisfaction
dc.subjectElderly Care Staff
dc.subjectDisabled Care Staff
dc.titleEngelli ve Yaşlı Bakım Personellerinin Tükenmişliği, İş Yaşamı Kalitesi ve Yaşam Doyumu İlişkileri Üzerine Bir Araştırma
dc.title.alternativeA Research on Relationships of Burnout, Quality of Work Life and Satisfaction of Disabled and Elderly Care Staff
dc.typemasterThesis
dc.department[KLÜ]
dc.relation.publicationcategoryTez


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess