Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAşkın, Orhan Onur
dc.contributor.authorAşkın, Buket
dc.contributor.authorBakanoğulları, Gülce Bedis
dc.contributor.authorCulum, Sultan
dc.date2019-04-08
dc.date.accessioned2019-04-09T12:28:14Z
dc.date.available2019-04-09T12:28:14Z
dc.date.issued2018-06
dc.identifier.citationAşkın, O.O., Aşkın, B., Bakanoğulları, G.B. ve Culum, S. (2018). "Ülkemiz İçin Farklı Bir Yağ Kaynağı: Pirinç Kepeği Yağı", Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, C. 4, S. 1, ss. 112-123.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/740
dc.description.abstractPirinç kepeği yağı arzu edilen hafif tat ve aroması ile tüketici beğenisine uygun bir bitkisel yağdır. Ülkemizde fazla kullanımı olmasa da Hindistan, Japonya, Kore, Tayvan ve Çin gibi Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pirinç dünyada en eski tarihe sahip ürünlerden biri iken, pirinç kepeği yağı ise kızartma için en büyük inovasyon olarak kabul edilmektedir. Pirinç kepeği yağı, ürün kalitesinde olumlu bir değişim için lezzetli bir çözüm sunmaktadır. Ayrıca yüksek dumanlanma noktasına sahip olan bu yağın, dolayısıyla sıcaklık toleransı da yüksek olup yaygın olarak kullanılan kızartma yağlarından iki katına kadar daha fazla kızartma ömrüne sahiptir. Pirinç kepeği yağının öncelikli kullanım alanı kızartmalar olup, salata ve salata soslarında da kullanılmaktadır. Pirinç kepeği ve pirinç kepeği yağı, gıdaların besin değeri ve kalitesini iyileştirmek amacıyla kullanılabilecek bir katkı maddesi olarak da değerlendirilmelidir. Pirinç kepeği gıdalarda tam yağlı, yağsız kepek, kepek yağı ve protein kaynağı olarak kullanılırken, pirinç kepeği yağı ise fırınlanmış ürünlerde, atıştırmalıklarda, krakerlerde, pastacılıkta, bisküvilerde ve pankek, nudul, mafin vb. ürünlerde duyusal ve tekstürel özelliklerin iyileştirilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca, pirinç kepeği yağı içermiş olduğu fitosteroller nedeniyle de sağlık üzerine olumlu etkileri ve gıda endüstrisine aynı yönlü katkılarıyla da önem taşımaktadır.
dc.description.abstractRice bran oil is a vegetable oil suitable for consumer preference with the desirable light taste and flavor. Although not preferred in our country, it is widely used in Asian countries such as India, Japan, Korea, Taiwan and China. Rice is one of the oldest products in the world, while rice bran oil is regarded as the greatest innovation for frying. Rice bran oil offers a tasty solution for a positive change in product quality. It also has a high smoke point, therefore a high temperature tolerance, and a frying life of up to twice than commonly used frying oils. The primary usage area of rice bran oil is frying, as well as salads and salad dressings. Rice bran and its oil should also be evaluated as an additive that can be used to improve the nutritional value and quality of foods. While the bran is used as a diet and/or normal bran and protein source, its oil is also used for doing better sensorial and textural properties in baked products, snacks, crackers, pastry, biscuits and pancakes, noodle, muffin etc. Besides, rice bran oil has a positive effect on human health due to the phytosterols it contains and therefore also has an importance for food industry.
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofKırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/us/*
dc.subjectAntioksidan
dc.subjectKızartma
dc.subjectPirinç
dc.subjectPirinç Kepeği Yağı
dc.titleÜlkemiz İçin Farklı Bir Yağ Kaynağı: Pirinç Kepeği Yağı
dc.title.alternativeA Different Oil Source for Our Country: Rice Bran Oil
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.relation.publicationcategory[Belirlenecek]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess