dc.contributor.author | Aşkın, Orhan Onur | |
dc.contributor.author | Aşkın, Buket | |
dc.contributor.author | Bakanoğulları, Gülce Bedis | |
dc.date.accessioned | 2021-12-12T22:01:37Z | |
dc.date.available | 2021-12-12T22:01:37Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 2458-7494 | |
dc.identifier.issn | 2458-7613 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/klujes/issue/37436/391017 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/498551 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.11857/4205 | |
dc.description | DergiPark: 391017 | en_US |
dc.description | klujes | en_US |
dc.description.abstract | Pirinçkepeği yağı arzu edilen hafif tat ve aroması ile tüketici beğenisine uygun birbitkisel yağdır. Ülkemizde fazla kullanımı olmasa da Japonya, Kore, Tayvan veÇin gibi Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pirinç dünyada eneski tarihe sahip ürünlerden biri iken, pirinç kepeği yağı ise kızartma için enbüyük inovasyon olarak kabul edilmektedir. Pirinçkepeği yağı, ürün kalitesinde olumlu bir değişim için lezzetli bir çözümsunmaktadır. Ayrıca yüksek dumanlama noktasına sahip olan bu yağın, dolayısıylasıcaklık toleransı da yüksek olup yaygın olarak kullanılan kızartma yağlarındaniki katına kadar daha fazla kızartma ömrüne sahiptir. Pirinç kepeği yağınınöncelikli kullanım alanı kızartmalar olup, salata ve salata soslarındakullanımı da önem taşımaktadır. Pirinçkepeği ve pirinç kepeği yağı, gıdaların besin değeri ve kalitesini iyileştirmekamacıyla kullanılabilecek bir katkı maddesi olarak da değerlendirilmelidir. Pirinçkepeği gıdalarda tam yağlı, yağsız kepek, kepek yağı ve protein konsantreleriolarak kullanılırken, pirinç kepeği yağı ise fırınlanmış ürünlerde,atıştırmalıklarda, krakerlerde, pastacılıkta, bisküvilerde ve pankek, nudul,mafin vb. ürünlerde duyusal ve tekstürel özelliklerin iyileştirilmesi amacıylada kullanılmaktadır. Ayrıca, pirinç kepeği yağı içermiş olduğu fitosterollernedeniyle de sağlık üzerine olumlu etkileri ve gıda endüstrisine aynı yönlükatkılarıyla da önem taşımaktadır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Kırklareli Üniversitesi | en_US |
dc.relation.ispartof | Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Antioksidan | en_US |
dc.subject | kızartma | en_US |
dc.subject | pirinç | en_US |
dc.subject | pirinç kepeği yağı | en_US |
dc.title | ÜLKEMİZ İÇİN FARKLI BİR YAĞ KAYNAĞI: PİRİNÇ YAĞI | en_US |
dc.type | article | |
dc.department | Fakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü | |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 112 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 123 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |