Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAşkın, Orhan Onur
dc.contributor.authorAşkın, Buket
dc.contributor.authorBakanoğulları, Gülce Bedis
dc.date.accessioned2021-12-12T22:01:37Z
dc.date.available2021-12-12T22:01:37Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2458-7494
dc.identifier.issn2458-7613
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/klujes/issue/37436/391017
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/498551
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/4205
dc.descriptionDergiPark: 391017en_US
dc.descriptionklujesen_US
dc.description.abstractPirinçkepeği yağı arzu edilen hafif tat ve aroması ile tüketici beğenisine uygun birbitkisel yağdır. Ülkemizde fazla kullanımı olmasa da Japonya, Kore, Tayvan veÇin gibi Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pirinç dünyada eneski tarihe sahip ürünlerden biri iken, pirinç kepeği yağı ise kızartma için enbüyük inovasyon olarak kabul edilmektedir. Pirinçkepeği yağı, ürün kalitesinde olumlu bir değişim için lezzetli bir çözümsunmaktadır. Ayrıca yüksek dumanlama noktasına sahip olan bu yağın, dolayısıylasıcaklık toleransı da yüksek olup yaygın olarak kullanılan kızartma yağlarındaniki katına kadar daha fazla kızartma ömrüne sahiptir. Pirinç kepeği yağınınöncelikli kullanım alanı kızartmalar olup, salata ve salata soslarındakullanımı da önem taşımaktadır. Pirinçkepeği ve pirinç kepeği yağı, gıdaların besin değeri ve kalitesini iyileştirmekamacıyla kullanılabilecek bir katkı maddesi olarak da değerlendirilmelidir. Pirinçkepeği gıdalarda tam yağlı, yağsız kepek, kepek yağı ve protein konsantreleriolarak kullanılırken, pirinç kepeği yağı ise fırınlanmış ürünlerde,atıştırmalıklarda, krakerlerde, pastacılıkta, bisküvilerde ve pankek, nudul,mafin vb. ürünlerde duyusal ve tekstürel özelliklerin iyileştirilmesi amacıylada kullanılmaktadır. Ayrıca, pirinç kepeği yağı içermiş olduğu fitosterollernedeniyle de sağlık üzerine olumlu etkileri ve gıda endüstrisine aynı yönlükatkılarıyla da önem taşımaktadır. en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKırklareli Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofKırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectkızartmaen_US
dc.subjectpirinçen_US
dc.subjectpirinç kepeği yağıen_US
dc.titleÜLKEMİZ İÇİN FARKLI BİR YAĞ KAYNAĞI: PİRİNÇ YAĞIen_US
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.startpage112en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.endpage123en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster