dc.contributor.author | Çelikkol, Ethem Soner | |
dc.contributor.author | Uçkun, Ceylan Gazi | |
dc.contributor.author | Tekin, Vasfi Nadir | |
dc.date.accessioned | 2021-12-12T22:00:44Z | |
dc.date.available | 2021-12-12T22:00:44Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 2146-7684 | |
dc.identifier.issn | 2146-7684 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/ejovoc/issue/5392/73117 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/62574 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.11857/3737 | |
dc.description | DergiPark: 73117 | en_US |
dc.description | ejovoc | en_US |
dc.description.abstract | Face-to-face surveys have been carried out with 252 people from various quarters of Izmit to determine what the breakfast habits of Turkish families are and whether these habits differ according to demographic characteristics. The survey scale, which was utilized for the purpose of this study, consisted of twenty-five questions prepared according to the nine-grade scale. A “One-way Anova” test was applied to the data that we obtained from these face-to-face surveys so as to determine first of all whether the families’ breakfast habits differ according to demographic characteristics. Thereafter, a ttest was applied to differing breakfast foods to verify the differences. The results of these two tests revealed that many breakfast foods differ according to demographic characteristics. Accordingly, the consumption amount of breakfast foods increases as the families’ level of income and the parents’ level of education gets higher, while an increase in the number of family members leads to a decrease in the consumption amount of breakfast foods. | en_US |
dc.description.abstract | Türkiye’deki ailelerin kahvaltı alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenebilmesi için, İzmit’in çeşitli mahallelerinden 252 kişiyle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırmada kullanılan görüşme cetveli, dokuz dereceli ölçeğe göre hazırlanmış yirmi beş sorudan oluşmaktadır. Yüz yüze görüşme sonucu elde edilen verilere, önce ailelerin kahvaltı alışkanlıklarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenebilmesi için “Oneway Anova” testi uygulanmıştır. Farklılık gösteren kahvaltılıklar daha sonra t-testine tabi tutularak, bu farklılıklar doğrulanmıştır. İki test sonucunda birçok kahvaltılığın demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ailelerin gelir düzeyi, babanın ve annenin eğitim durumu yükseldikçe, kahvaltılık tüketim miktarı artmakta, ailenin birey sayısı arttıkça, kahvaltılık tüketim miktarı azalmaktadır | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Kırklareli Üniversitesi | en_US |
dc.relation.ispartof | Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Breakfast habits | en_US |
dc.subject | breakfast diversity | en_US |
dc.subject | Kahvaltı alışkanlıkları | en_US |
dc.subject | Kahvaltı çeşitliliği | en_US |
dc.title | Demographic Evaluation of Families Breakfast Habits in Turkey | en_US |
dc.type | article | |
dc.department | [KLÜ Yayınları] | |
dc.identifier.volume | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 37 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 48 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |