DSpace@Kırklareli

Effects of Packaging Atmospheres on the Quality and Shelf Life of Beef Steaks

Show simple item record

dc.contributor.author Gökoğlu, Nalan
dc.contributor.author Yerlikaya, Pınar
dc.contributor.author Uran, Harun
dc.contributor.author Topuz, O. Kadir
dc.date 2014-12-12
dc.date.accessioned 2014-12-15T08:45:58Z
dc.date.available 2014-12-15T08:45:58Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Gökoğlu, N., Yerlikaya, P., Uran, H., Topuz, O. K. (2011). Eff ects of Packaging Atmospheres on the Quality and Shelf Life of Beef Steaks. Kafkaf Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi. 17 (3): 435-439 tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11857/322
dc.description.abstract The effects of modified atmosphere packaging on the quality and shelf life of beef steaks were investigated. Beef steaks were packed under varying modifi ed atmosphere conditions (A = 70% CO2, 30% N2; B = 80% CO2, 20% O2; C = 30% CO2, 10% N2, 60% O2; D = 100% CO2; E= 100% O2) and vacuum. The lowest pH and TBA values were found in the samples packed with carbondioxide and vacuum. High level oxygen increased lipid oxidation during the storage. Oxygen in the pack also caused discoloration. Microbial inhibition was observed in case of presence of carbondioxide. The best quality was observed with 70% CO2, 30% N2 atmosphere. Shelf life of beef steaks packed under this atmosphere was 14 days. tr_TR
dc.description.abstract Bu çalışmada sığır etinin kalitesi ve raf ömrü üzerine paketleme atmosferlerinin etkileri incelenmiştir. Sığır biftekleri değişik atmosfer koşulları (A = %70 CO2, %30 N2; B = %80 CO2, %20 O2; C = %30 CO2, %10 N2, %60 O2; D = %100 CO2; E = %100 O2) ve vakum altında paketlenmiştir. En düşük pH ve TBA değerleri karbon dioksit ve vakumla paketlenmiş örneklerde bulunmuştur. Yüksek düzeylerde oksijen depolama sırasında lipid oksidasyonunu arttırmıştır. Paket içerisindeki oksijen renk bozulmalarına neden olmuştur. Karbondiokdit varlığında mikrobiyal inhibisyon gözlenmiştir. En iyi kalite %70 CO2, %30 N2 atmosferi ile elde edilmiştir. Bu atmosfer altında paketlenen sığır eti bifteklerinin raf ömrü 14 gün olmuştur. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Kafkas Univ Vet Fak Derg tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess tr_TR
dc.subject Modified atmosphere packaging tr_TR
dc.subject Beef tr_TR
dc.subject Quality tr_TR
dc.subject Shelf life tr_TR
dc.subject Modifiye atmosferde paketleme tr_TR
dc.subject Sığır eti tr_TR
dc.subject Kalite tr_TR
dc.subject Raf ömrü tr_TR
dc.title Effects of Packaging Atmospheres on the Quality and Shelf Life of Beef Steaks tr_TR
dc.title.alternative Sığır Etinin Kalitesi ve Raf Ömrü Üzerine Paketleme Atmosferlerinin Etkileri tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

xmlui.kurumsal.baslik

  • xmlui.dri2xhtml.kurumsal.politika
  • xmlui.dri2xhtml.kurumsal.klavuz
  • xmlui.dri2xhtml.kurumsal.iletisim

Browse

My Account