Ara
Toplam kayıt 11, listelenen: 1-10
Ülkemiz İçin Farklı Bir Yağ Kaynağı: Pirinç Kepeği Yağı
(2018-06)
Pirinç kepeği yağı arzu edilen hafif tat ve aroması ile tüketici beğenisine uygun bir bitkisel yağdır. Ülkemizde fazla kullanımı olmasa da Hindistan, Japonya, Kore, Tayvan ve Çin gibi Asya ülkelerinde yaygın olarak ...
Determination of Antioxidant Properties and Composition of Rosemary and Thyme Essential Oils
(2020)
This study aimed to determine the antioxidant activity and chemical composition of essential oils obtained from thyme and rosemary. In our study, the yield for thyme essential oil was determined as 1.34% and the yield for ...
KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YAĞININ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE BESİN İÇERİĞİ
(2016)
Karpuz kabakgiller familyas›nda yer alan ve dünyan›n özellikle s›cak ve ›l›man bölgelerinde yetiflen tek y›ll›k bir sebzedir. Ülkemiz, karpuz üretiminde dünyada 3. s›rada gelmekte ve taze tüketim baflta olmak üzere meyve ...
Antosiyaninlerin Stabilitesini Etkileyen Faktörler
(2019)
Bilindiği gibi antosiyaninler meyve ve sebzelerin kırmızı, mavi, mor tonlardaki renginden sorumluolan bileşiklerdir. Doğal renk maddelerinden biri olan antosiyaninler flavonoidler grubunda yer alanpigmentlerdir. Antosiyaninler ...
Effect of deep frying process on the quality of the refined oleic/linoleic sunflower seed oil and olive oil
(Springer India, 2020)
The main goal of this study was to compare the changes that happen during the frying process with the refined oleic sunflower oil (ROSO), refined olive oil (ROO) and refined linoleic sunflower oil (RLSO) in 5-day testing ...
Evaluation of antioxidant and antifungal activities of several plants against agents of postharvest citrus sour rot and green mould rot
(Ars Docendi, 2019)
The antifungal activities of chloroform extracts of 10 plants species belonging to Lamiaceae family, which were collected from Kirklareli (Turkey), against Geotrichum candidum, theagent of postharvest citrus sour rot and ...
Color, phenolic composition, and antioxidant properties of hardaliye (fermented grape beverage) under different storage conditions
(2016)
This study was conducted to determine the effects of storage temperature and time on color and antioxidant properties of hardaliye. Hardaliye was obtained from papazkarası blue-black grapes as a potential source of anthocyanin ...
Bioactive Compounds, Antioxidant Potential and Color Properties of Dried Red Pepper (Capsicum annuum L.)
(2021)
This experiment was carried out to study the effects of drying on physical quality, color development, bioactive compounds and antioxidant potential of red peppers (Capsicum annuum L.). Dry matter, surface color values ...
ÜLKEMİZ İÇİN FARKLI BİR YAĞ KAYNAĞI: PİRİNÇ YAĞI
(Kırklareli Üniversitesi, 2018)
Pirinçkepeği yağı arzu edilen hafif tat ve aroması ile tüketici beğenisine uygun birbitkisel yağdır. Ülkemizde fazla kullanımı olmasa da Japonya, Kore, Tayvan veÇin gibi Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. ...
Kırklareli Peynirlerinin Tarihsel Gelişimi ve Coğrafi Karakteristikleri
(2019)
Peynir üretimi ile eski zamanlardan bu yana önemli bir yere sahip olan Kırklareli ilinde önemli ticaripotansiyele sahip olan iki farklı peynir, Kırklareli Beyaz Peyniri (KBP) ve KBP ve KEKP üretimindebelli oranlarda koyun ...