Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGürbüz, Murat
dc.contributor.authorÖğüt, Serdal
dc.date.accessioned2021-12-12T16:48:58Z
dc.date.available2021-12-12T16:48:58Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2536-4391
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5336/healthsci.2017-58346
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpVM01UY3lNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1626
dc.description.abstractZeytin ağacının sadece meyvesi ve meyvesinden elde edilen yağı değil, aynı zamanda yaprağı da insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Zeytin yaprağı, yüzyıllardan beri zeytin ağacınınyetiştiği coğrafyalarda geleneksel tedavide ilaç olarak kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Günümüzde de zeytin yaprağının sağlık açısından faydalarını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Zeytin yaprağının bileşiminde birçok fenolik bileşen bulunmaktadır. Zeytin yaprağınınekstraktlarında tanımlanan en bilinen fenolik bileşikler; oleuropein, hidroksitirozol, verbaskozid,apigenin 7-glukozid ve luteolin 7-glukozidtir. Bu fenolik bileşenler dünya çapında bilim insanlarının ilgisini uyandırmakta, hayvan ve insan deneyleri üzerinde sağlık açısından yararları rapor edilmektedir. Bu sağlık yararı çalışmaları genellikle antioksidan, antihipertansif, hipoglisemik,hipokolesterolemik, kardiyoprotektif, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etki üzerine yoğunlaşmıştır. Zeytin yaprağının sağlık üzerine olumlu etkileri umut verici olmasına rağmen; bu biyolojikaktif bileşenler ile diğer besin maddeleri arasında muhtemel etkileşimlerin daha iyi anlaşılması, insanlar üzerinde yararlı etkiler sağladığının gösterilmesi ve tıbbi tedavide kullanabilmek için optimum dozun belirlenmesi gibi sıkıntılar mevcuttur. Zeytin yaprağı ekstresinin veya zeytin yaprağıbileşenlerinin farklı dozajlarda güvenli olup olmadığını incelemek için daha geniş ve daha kapsamlıçalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Zeytin yaprağı ve fenolik bileşenlerinin terapötik etkinliğikonusunda, altta yatan mekanizmaları anlamamıza yardım sağlayacak daha detaylı araştırmalar yapılması bu konu üzerinde araştırma yapanlara ve yapacak olanlara ışık tutacaktır. Bu çalışmada,zeytin yaprağındaki biyoaktif bileşiklerin sağlık üzerine potansiyel etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.en_US
dc.description.abstractNot only the fruit of the olive tree and the oil obtained from this fruit, but also the olive leaf is also important for human health. Olive oil is used as medicine in the geographies that have been growing since centuries. Today, there are many scientific studies showing the health benefits of olive leaf. There are many phenolic components in the composition of the olive leaf. The most known phenolic compounds identified in extracts of olive leaf are; oleuropein, hydroxytirozole, verbaskozid, apigenin 7-glucoside and luteloine 7-glucoside. These phenolic compounds attract scientists all over the world and the health benefits of these components on animal and human experiments are reported. These studies generally focus on antioxidant, antihypertensive, hypoglycemic, hypocholesterolemic, cardioprotective, anti-inflammatory, antimicrobial effects. Despite the promising positive effects of olive leaf on health, there are issues such as better understanding of possible interactions between these biologically active ingredients and other nutrients, demonstrating beneficial effects on humans, and determining the optimum dose for use in medical treatment. There is a need for wider and more extensive studies to examine whether the olive leaf extract or olive leaf components are safe at different dosages. More detailed research to help me understand the underlying mechanisms of olive leaf and its phenolic components' therapeutic efficacy will contribute to researchers and those who will do it. This study was planned to investigate the potential effects of bioactive compounds contained in olive leaf on health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.identifier.doi10.5336/healthsci.2017-58346
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleZeytin Yaprağının Potansiyel Sağlık Yararlarıen_US
dc.title.alternativePotential Health Benefits of Olive Leafen_US
dc.typearticle
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.startpage242en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.endpage253en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster