Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇağlarer, Evren
dc.contributor.authorKömür, İbrahim
dc.date.accessioned2021-12-11T19:41:38Z
dc.date.available2021-12-11T19:41:38Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LW13yMf7kHyo_3B9ugmlHvI7qCYOGQW9O8lavB2KfnEE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1481
dc.descriptionYÖK Tez: 683391
dc.description.abstractİnşaat sektörü, ülke ekonomisinin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan ve üretim alanlarını etkileyen bir iş koludur. Kendisine bağlı iki yüzden fazla alt sektörü hareketlendirme özelliğinden dolayı lokomotif sektör ve büyük istihdam kaynağı olarak nitelendirilmektedir. İstatistiksel verilere göre iş kazası sebepli her üç ölümden birinin yapı sektöründe olduğu görülmektedir. Ülkemizde İnşaat sektörünün eğitim yapısı usta kalfa çırak yöntemine dayanır. Bu sebeple iş güvenliği eğitimi ve kültürü de mesleki eğitim gibi yetersiz hal almaktadır. Yüksekten düşme başta olmak üzere iş kazalarının çok sık oranda yaşandığı bir sektör halindedir. Yüksekte çalışmanın güvenliği ise ebetteki iskele güvenliği ve iskelede doğru çalışma ile mümkün olmaktadır. Yaptığımız bu çalışmada, yapı sektöründe kullanılan iskeleler genel olarak incelenmiş, kullanım alanları, iskele bileşenleri örneklerle ele alınmıştır. Yapı iskelesinin yapı elemanları araştırılarak, malzeme seçimi aşamaları incelenmiştir. Kullanılan yapı iskelesi elemanlarının daha uzun ömürlü ve güvenli kullanılabilmesi amacıyla çeşitli koruma yöntemleri de araştırılmıştır. İskelelerin kurulumdan ve sökümüne, çalışan eğitiminden depolamaya kadar yapı iskeleleri için örnek bir kontrol listesi hazırlanmıştır.
dc.description.abstractThe construction industry is a line of business that has a significant impact on the development of the country's economy and affects production areas. It is considered as the locomotive sector and a great source of employment due to its feature of mobilizing more than two hundred sub-sectors connected to it. According to statistical data, it is seen that one out of every three deaths due to occupational accidents is in the construction sector. The educational structure of the construction sector in our country is based on the master foreman and apprentice method. For this reason, occupational safety education and culture become inadequate just like vocational training. It is a sector where occupational accidents, especially falling from height, are very common. The safety of working at height is, of course, possible with scaffolding safety and correct work on the scaffold. In our study, scaffolds used in the building sector were generally examined, their areas of use and scaffolding components were discussed with examples. By investigating the structural elements of the scaffold, the stages of material selection have been examined. Various protection methods have also been investigated in order to use the scaffolding elements used longer and safer. A sample checklist has been prepared for scaffolding, from the installation and dismantling of scaffolds, from employee training to storage.
dc.language.isotur
dc.publisherKırklareli Üniversitesi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMühendislik Bilimleri
dc.subjectEngineering Sciences
dc.titleÇeşitli yapı iskeleleri için bir kontrol listesi önerisi
dc.title.alternativeChecklist recommendation for various scaffoldings
dc.typemasterThesis
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.endpage55
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.institutionauthorKömür, İbrahim


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster