Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBulut, Birol
dc.date2020-02
dc.date.accessioned2020-02-14T13:08:33Z
dc.date.available2020-02-14T13:08:33Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationBULUT B, "Necip Fazıl Kısakürek'in 'Ahşap Konak' ve 'Mukaddes Emanet' Adlı Piyeslerinde Kuşak Çatışması", Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu, 28-30 Nisan 2011 Ordu; Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Yayınları, s. 653-663.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1312
dc.description.abstractKuşaktan kuşağa kültürel değerlerin iletilememesi ve yazılı olmayan toplumsal kuralların, günün bireyleri tarafından benimsenmemesi nesiller arasında çatışmayı doğurur. Tanzimat Fermanı’nın ilanıyla; özellikle de Cumhuriyet’le birlikte kültürel ve sosyal değişikliklerin hızlı bir şekilde yaşandığını görürüz. Meydana gelen bu değişimler ferdin kültürel ve düşünsel bazda, aile bireyleri ve toplumla çatışmasına zemin hazırlar. Bunun sonucunda kuşak çatışması sosyal bir mesele olarak karşımıza çıkar. Bir yazarı döneminden ve çevresinden ayrı tutmak imkânsızdır. Sanatçı, döneminin problemlerini, toplumun çektiği sıkıntıları, ülkenin ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda eksikliklerini açık veya kapalı bir şekilde eserinde yansıtır. Edebi türlerin hemen hemen hepsinde ürün vermiş; ‘dava ve cemiyet’ insanı olarak kabul edilen Necip Fazıl, eserlerinde cemiyetin sorunlarını ortaya koymuş ve çözüm önerileri sunmuştur. Yazarın tiyatrolarında da bu özelliğinin yansımalarını görmek mümkündür. Çalışmamızda Necip Fazıl’ın Ahşap Konak ve Mukaddes Emanet adlı piyesleri incelenmiş ve burada bireylerin aileleriyle ve toplumla olan kuşak çatışmaları ortaya konulmuştur.
dc.description.abstractNot able to convey cultural values from generation to generation and not adopting the unwritten social rules by today’s individuals lead to conflict between generations. With the declaration of the The Rescript of Gülhane, especially with the Republic we see that there were cultural and social changes quickly. These changes form a basis for conflict with the family members and society of the individuals in cultural and philosophical basis. As a result, generation gap is seen as a social issue. It is impossible to keep separate an author from his/her era and environment. Artist reflects the period problems, the problems of society, the country's economic, political and social shortcomings in the work frankly or indirectly. Necip Fazıl who created virtually all of the product in literary genres; and accepted as 'lawsuit and the community' man , has revealed the problems and solutions presented in the works of society. It is also possible to see the reflections of this feature in the author's theaters. In our study,Necip Fazil’s Ahşap Konak and Mukaddes Emanet dramas have been examined and the generation gaps of the individuals with their families and the society have been revealed.
dc.language.isotur
dc.publisherOrdu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectNecip Fazıl
dc.subjectTiyatro
dc.subjectMukaddes Emanet
dc.subjectAhşap Konak
dc.subjectKuşak Çatışması
dc.subjectTheatre
dc.subjectGeneration Gap
dc.titleNecip Fazıl Kısakürek'in "Ahşap Konak" ve "Mukaddes Emanet" Adlı Piyeslerinde Kuşak Çatışması
dc.title.alternativeGeneration Gap in Necip Fazıl Kısakürek's "Ahşap Konak" and "Mukaddes Emanet" Theathers
dc.typepresentation
dc.departmentFakülteler, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
dc.relation.publicationcategoryDiğer
dc.institutionauthorBulut, Birol


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster