Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBulunuz, Alper
dc.date2019-12
dc.date.accessioned2020-02-06T11:15:35Z
dc.date.available2020-02-06T11:15:35Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationBulunuz, A. (2019). Örgütsel Vatandaşlık ve Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişki: Bir Alan Araştırması. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırklareli.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11857/1268
dc.description.abstractBu çalışma, Kırklareli il sınırları içinde faaliyet gösteren devlet hastaneleri ile Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalışan hemşirelerin örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Rekabet ortamının her geçen gün arttığı günümüzde, görev tanımlarının ötesinde, gönüllü olarak işletmelere katkı sunan, inisiyatif alabilen, çalıştığı kurumu ve işini sahiplenen çalışanlar, tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektörünün de en önemli işletme faktörüdür. Günümüz işletmelerinde ve sağlık sektöründe örgütsel vatandaşlık davranışı kadar bir diğer önemli kavram da çalışan sesidir. Çeşitli sebeplerle sessiz kalmayı tercih etmiş ya da yönetsel kararlar ve idareciler tarafından sessizliğe itilmiş çalışanlar işletmeler için en önemli sorunlardan bir tanesidir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 21 programında analiz edilmiştir. Araştırmanın evreni 469 kişiden oluşmakta olup herhangi bir örneklem yöntemi kullanılmamıştır. Toplam 325 hemşirenin (%12,70'i erkek, %82,30'u kadın) katıldığı çalışmada katılım oranı %69,30 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca ÖVD ölçeğinin içsel tutarlık oranının %88,50, ÖS ölçeğinin içsel tutarlık oranı %82,50 olarak tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel sessizlik düzeyi arasında anlamlı, ve negatif bir ilişki bulunduğu anlaşılmıştır (r: -0.176; p<0.01). Bu durum örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel sessizlik arasında ters yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Diğer bir ifade ile örgütsel vatandaşlık davranışı sergileyen bireylerin örgütsel sessizlik düzeyleri azalmaktadır. Bu ilişkiyi diğer yönden de okumak mümkündür. Buna göre ise, örgütsel sessizlik düzeyinin artması, çalışanın örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme eğilimini azaltmaktadır.
dc.description.abstractThis study was attributed to ascertain the relationship between organizational citizenship behaviour and organizational silence of nurses working in public hospitals and mouth and dental health centres running in Kırklareli province. In the competitive environment of today's world, employees who voluntarily contribute to organization, take initiative, adopt their workplace and duties beyond their job descriptions are the most significant constituents of the system in health sector as in all other sectors. In today's enterprises and health sector, besides organizational citizenship behaviour, another important concept is employee's voice. Employees who have chosen to remain silent for a variety of reasons, or who have been silenced by managerial decisions and managers are one of the most important problems for businesses. In this study, as a tool of data analysis, questionnaire technique has been used. The collected data have been analysed in IBM SPSS Statistics 21 program. The population of the study consists of 469 people and no sampling method has been used. With the participation of 365 nurses (12,70% male, 82,30% female) to the study, the participation rate has been detected as 69.30%. Furthermore, it is confirmed that the internal consistency rate of the OCB scale has been 88.5%, and the internal consistency rate of OS scale has been found to be 82.5%. As a result of the correlation analysis, it has been found that there is a meaningful and negative relationship between organizational citizenship behaviour and organizational silence level (r: -0.176; p <0.01). This result shows that there is an inverse relationship between organizational citizenship behaviour and organizational silence. In other words, the levels of organizational silence of individuals who exhibits organizational citizenship behaviour have been decreasing. It is also possible to read this relationship in a reverse direction. Accordingly, the increase in the level of organizational silence decreases the employee's tendency to exhibit organizational citizenship behavior.
dc.language.isotur
dc.publisherKırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectHemşireler
dc.subjectÖrgütsel Sessizlik
dc.subjectÖrgütsel Vatandaşlık
dc.subjectSağlık Yönetimi
dc.subjectOrganizational Citizenship
dc.subjectOrganizational Silence
dc.subjectHealth Management
dc.subjectNurses
dc.titleÖrgütsel Vatandaşlık ve Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişki: Bir Alan Araştırması
dc.title.alternativeThe Relationship Between Organizational Citizenship and Organizational Silence: A field Study
dc.typemasterThesis
dc.department[KLÜ]
dc.relation.publicationcategoryTez


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess