Browsing by Author "Uran, Harun"
Now showing items 1-20 of 28
-
ALTIN TAHIL:KİNOA
Sevindik, Ayşegül; Gültekin, Remziye Nur; Uran, Harun (Kırklareli Üniversitesi, 2021)Tahıl benzeri bir bitki olan kinoa (Chenopodium quinoa Willd.), protein, yağ ve vitamin gibi besinsel ögeler açısından zengin olması sebebiyle dünya genelinde fazlaca tüketilmektedir. Beslenme değerinin yanı sıra olumlu ... -
Biyofilm Oluşumu ve Gıda Güvenliği Açısından Önemi
Aksu, Filiz; Ünver, Ayla; Uran, Harun (Dünya Gıda, 2011-07)Gıda güvenliğinin sağlanması için gıdaların hammadde aşamasından işletmeye getiriliş sürecine, işleme aşamasından paketlenip tüketiciye ulaşmasına kadar uzun bir sürecin kontrol altında tutulması gerekir. Gıda hijyeninin ... -
Determination of the effect of ethyl pyruvate on the surface contamination of sausage to Listeria monocytogenes by using Q-PCR assay
Çetin, Bayram; Özkaya, Gülsüm Ucak; Uran, Harun; Durak, Muhammed Z. (Wiley, 2019)In this study, we examined the effect of ethyl pyruvate on the efficacy of the inactivation of Listeria monocytogenes on the surface of sausage samples by using quantitative PCR (Q-PCR). Propidium monoazide (PMA) was used ... -
EFFECT OF EVAPORATED ETHYL PYRUVATE ON SOME CHARACTERISTICS OF SHRIMPS (PARAPENAEUS LONGIROSTRIS) DURING REFRIGERATED STORAGE
Uran, Harun (Parlar Scientific Publications (P S P), 2019)In the study, effect of ethyl pyruvate (EP), which has more likely been the topic of medical research, on certain characteristics of shrimps was investigated with EP being applied in the vapor-phase as an alternative ... -
Effects of Avian Influenza on Consumer Purchasing Behavior in Tekirdağ
In this research, the effects of avian flu on meat products consumption habits of public in Tekirdag city center were investigated. To this end, a questionnaire about this topic was used in a survey that has been performed ... -
Effects of Cooking Methods and Temperatures on Nutritional and Quality Characteristics of Anchovy (Engraulis Encrasicholus)
Uran, Harun; Gökoğlu, Nalan (2014-04)The aim of this study was to determine the nutritional and quality characteristics of anchovy after cooking. The fish were cooked by different methods (frying, baking and grilling) at two different temperatures (160 ... -
Effects of Different Packaging Techniques on the Microbiological and Physicochemical Properties of Coated Pumpkin Slices
Aksu, Filiz; Uran, Harun; Dülger Altıner, Dilek; Sandıkçı Altunatmaz, Sema (2016-04-19)In this study the effects of zein film coating along with benzoic acid on the quality of sliced pumpkin samples, which were packaged with different techniques were investigated. The samples were allocated into different ... -
Effects of Packaging Atmospheres on the Quality and Shelf Life of Beef Steaks
The effects of modified atmosphere packaging on the quality and shelf life of beef steaks were investigated. Beef steaks were packed under varying modifi ed atmosphere conditions (A = 70% CO2, 30% N2; B = 80% CO2, 20% O2; ... -
Et ve Su Ürünlerinde Transglutaminaz Enziminin Kullanım Olanakları
Uran, Harun; Yılmaz, İsmail; Özabravcı, Arzu (2018-05-01)Açıklama ve Önem: Transglutaminaz (TGaz) enzimi proteinler arası çapraz bağ oluşumunu ve çeşitli tepkimeler ile protein modifikasyonunu sağlayabilen önemli bir enzimdir. Genellikle proteinlerin fonksiyonel özelliklerini ... -
Etil Pirüvat Buharının Tavuk Etinin Raf Ömrü Üzerine Etkisi
Uran, Harun; Çetin, Bayram (2018-12-01)Bu çalışmada, buharlaştırılmış Etil Pirüvatın (EP) tavuk but etlerinin raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla tavuk eti örnekleri 1 L’lik kaplara konmuş ve her bir kaba sırasıyla 42, 105 ve 420 mg /L hava olacak ... -
Farklı Pişirme Yöntemlerinin Hamsi Balığının Besinsel ve Kalite Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi
Uran, Harun (2014-12-16)Bu çalışmada, ülkemizde su ürünleri içerisinde büyük oranda tüketim potansiyeline sahip olan hamsi balığının, en yaygın pişirme yöntemleri (yağda kızartma, fırında pişirme, ızgarada pişirme) ile pişirilmesinden sonra ... -
Gıda İşletmelerinde Kullanılan Suların Gıda Güvenliği Yönünden İncelenmesi
Çetin, Bayram; Şanlıdere Aloğlu, Hatice; Uran, Harun; Yanardağ Karabulut, Şeyda (Akademik Gıda, 2016-12-01)Hijyenik açıdan güvenilir gıda üretilebilmesi için gıda işletmelerinde hammadde, personel ve işletme hijyeni kadar su hijyeni de önemlidir. Günümüzde halen su kaynaklı gastrointestinal hastalıklar halk sağlığını tehdit ... -
Gıda Maddeleri Tüketiminde Medyanın Rolü: Tekirdağ Đli Örneği
Yılmaz, Emine; Yılmaz, İsmail; Uran, Harun (2007)Tekirdağ ilinde, günümüzde beslenmeyi önemli düzeyde etkileyen medyanın ve reklamların, tüketici tercihlerini ne ölçüde etkileyebileceğinin arastırıldığı bu çalısmada, tesadüfi olarak seçilen 500 kisiye reklamın etkisiyle ... -
Hipermarketlerde Gıda Temas Yüzeylerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Satış Personelinin El Hijyeni Düzeyi
Yılmaz Aksu, Filiz; Sandıkçı Altunatmaz, Sema; Uran, Harun; Dülger Altıner, Dilek (2017-01-01)Gıda temas yüzeyleri ve gıda işletmelerinde çalışan personel, gıdaların en önemli kontaminasyon kaynakların-dan birisidir. Yüzeylerin ve personel ellerinin kirlilik düzeyi arttıkça kontaminasyon riski de artar. Bu çalışma ... -
İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma
Uran, Harun (2009-09)Beslenme, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için vazgeçemeyeceği bir zorunluluktur. Düzenli ve doğru beslenen fertlerin oluşturduğu bir topluma sahip olan ülkelerin gelişme süreçlerinin de daha hızlı olacağı ... -
Karideslerde bozulma ve muhafaza
Varlık, Candan; Bostan, Kamil; Uran, Harun (2012-08)Karideslerin besin değerini korumak, mikrobiyel gelişmeyi yavaşlatmak veya durdurmak, raf ömrünü artırmak için hemen işlenmeleri ya da etkili bir yöntem ile muhafaza edilmeleri gerekmektedir. -
Kitosanla Muamelenin Dondurulmuş Karideslerin Duyusal ve Kimyasal Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi
Bingöl, E. Barış; Uran, Harun; Bostan, Kamil; Varlık, Candan; Sivri, Nüket; Alakavuk, D. Üçok (2013)Bu çalışma dondurulmuş karideslerde kalitenin uzun süre korunabilmesi için kitosanla muamele edilmesinin etkisini araştırmak için yapılmıştır. Denemeler Marmara Denizinden avlanan derin su pembe karidesi (Parapenaeus ... -
Kızılcık İlave Edilerek Üretilmiş Salamların Çeşitli Kalite Özelliklerinin İncelenmesi
Uran, Harun (Aydın Gastronomy, 2018-01-01)Bu çalışmada; Kırklareli ve çevresinde yetişen ve sağlık üzerine pek çok faydası olan kızılcık meyvesi, ülkemizde çokça tüketilen et ürünlerinden biri olan salam üretiminde kullanılmıştır. Böylelikle kızılcık meyvesinin ... -
Laktuloz Eldesi ve Tespit Edilmesinde Kullanılan Yöntemler
Şanlıdere Aloğlu, Hatice; Uran, Harun (2017-01-01)Laktuloz, laktozun izomerizasyonu sonucu oluşan bir disakkarit olup, çok değerli bir fonksiyonel maddedir. Teknolojik olarak öneminin yanı sıra laktulozun birçok fonksiyonel özelliği de bulunmaktadır. İnce bağırsak ... -
Laktuloz İlave Edilerek Üretilen Sucukların Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Laktuloz, probiyotik bakterilerin gelişimini teşvik eden prebiyotik özelliğe sahip bir disakkarittir. Gıda endüstrisinde kullanımı giderek artmakta olup, özellikle probiyotik gıdalarda kullanımı üzerinde durulmaktadır. ...