HORASAN HARCINDA YUMURTA AKI KULLANIMININ İNCELENMESİ
Abstract
Bu çalışmada, tarihi eserlerimizde yaygın olarak kullanılan horasan harcı üzerine araştırma yapılmıştır. Horasan harcı üretiminde, doğal hidrolik kireç, standart kum ve tuğla kırığı kullanılmıştır. Horasan harcında çeşitli katkılar kullanıldığı bilinmektedir. Bu katkılardan bir tanesi de yumurta akıdır. Çalışmada, bir tanesi katkısız beş tanesi katkılı olmak üzere altı farklı horasan harcı karışımı üretilmiştir. Yumurta akı, karışımlarda % 5, 10, 15, 20 ve 25 oranlarında kullanılmıştır. Harç kalıbı kullanılarak 4cm x 4cm x16cm boyutlarında prizmatik horasan harcı örnekleri üretilmiştir. Taze harçlar üzerinde kıvam tayini deneyi, 28 günlük prizmatik harç örnekleri üzerinde ise birim hacim ağırlık, ultrases geçiş hızı, eğilme dayanımı ve basınç dayanımı deneyleri yapılmıştır. Deneyler sonucu elde edilen verilere dayalı olarak yumurta akının horasan harcı üzerindeki etkileri belirlenmiştir.
Source
Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri DergisiVolume
7Issue
1URI
https://doi.org/10.34186/klujes.882789https://dergipark.org.tr/tr/pub/klujes/issue/63402/882789
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1586785
https://hdl.handle.net/20.500.11857/4226
Collections
- Makale Koleksiyonu [110]
- Makale Koleksiyonu [282]