Biyofilm Oluşumu ve Gıda Güvenliği Açısından Önemi
Citation
Aksu, F. , Ünver, A. , Uran, H. ; Biyofilm Oluşumu ve Gıda Güvenliği Açısından Önemi. Dünya Gıda (2011),07: 70-73.Abstract
Gıda güvenliğinin sağlanması için gıdaların hammadde aşamasından işletmeye getiriliş sürecine, işleme aşamasından paketlenip tüketiciye ulaşmasına kadar uzun bir sürecin kontrol altında tutulması gerekir. Gıda hijyeninin sağlanması açısından biyofilm oluşumu ve önleme yöntemlerinin iyi anlaşılması ve gıda işletmelerinde HACCP uygulamaları ile kontrol altına alınması gerekmektedir. Gıda kaynaklı hastalıkların oluşumunda ve yayılmasında önemli rol oynayan biyofilm tabakası; birbirine ve yüzeye tutunmuş mikroorganizma topluluğu olarak tanımlanmaktadır. BU derlemede biyofilm oluşum mekanizması ve gıda sektörü açısından biyofilm oluşumunun meydana getireceği tehlikeler ve önleme yöntemleri konularına değinilecektir.