Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Akademik Personelinin Eğitim Profili: Devlet Üniversiteleri Üzerine Bir Araştırma
Abstract
Bu çalışmanın amacı, gastronomi ve mutfak sanatları bölümündeki akademik personelin eğitim durumunun ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda akademik personellerin lisans, yüksek lisans, doktora eğitimleri ve unvanları incelenmiş ve raporlanmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan betimsel nitelikli tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, bölümlerin ve akademik personelin bilgilerinin bulunduğu internet siteleri taranarak elde edilmiştir. 40 kurum bünyesindeki gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde toplam 243 akademik personel olduğu tespit edilmiştir. Bu akademik personelin yaklaşık %40'ının doktor öğretim üyesi olduğu saptanmıştır. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde bulunan akademik personelin çoğunluğunun turizm alanında eğitim derecesine sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. 243 akademik personelin 96'sının hem lisans hem yüksek lisans hem de doktora derecesinin turizm alanında olduğu belirlenmiştir. Tespit edilen bu sayı bölümde istihdam edilen akademik personelin yaklaşık %40'ını oluşturmaktadır. Turizm alanından sonra en çok gıda mühendisliği eğitimi almış akademik personel olduğu tespit edilmiştir. Gıda mühendisliği eğitimi almış personelin toplam akademik personelin yaklaşık %15'ini oluşturduğu belirlenmiştir. Gastronomi ve mutfak sanatları programında görev yapan diğer akademik personelin eğitim alanlarının oldukça çeşitli ve birbirinden farklı alanlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır Thepurpose of this study is to reveal the educational status of academic staff in the department of gastronomy and culinary arts. In accordance with this purpose, undergraduate, master, doctoral trainings and titles of academic staff was examined and reported. In this research, descriptive survey model, one of the qualitative research methods, was used as the data collection technique. The data was obtained by browsing the websites that contain the information of the departments and academic staff. It was determined that there are 243 academic staff in gastronomy and culinary arts department of 40 institutions. It was determined that approximately 40% of these academic staff is assistant professor. It was revealed that the majority of academic staff in the department of gastronomy and culinary arts have a degree in education in tourism. It was determined that 96 of 243 academic staff have undergraduate, master and doctorate degrees in tourism field. This determined number constitutes approximately 40% of the academic staff employed in the department. It was found that the number of academic staff who had education in food engineering has the highest number after tourism field. It was specified that the staff who had education in food engineering constitute 15% of the total academic staff. It was concluded that the education areas of the other academic staff working in the gastronomy and culinary arts program are quite diverse and different from each other
Source
Türk Turizm Araştırmaları DergisiVolume
4Issue
3URI
https://doi.org/10.26677/TR1010.2020.494https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRJek5EQTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.11857/2235
Collections
- Makale Koleksiyonu [112]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1037]