Tanzimat Dönemi ve Sonrasında İstanbul Et Piyasasını Düzenlemek İçin Alınan Tedbirler
Özet
Tanzimat dönemi ve sonrasında İstanbul et piyasasının ele alındığı bu çalışmada, piyasanın düzenlenmesi adına alınan tedbirler konu edilmiştir. Koyun ve kuzu eti İstanbul halkının temel ihtiyaçları içerisinde her zaman ayrıcalıklı bir yere sahip olmuştur. Osmanlı Devleti et piyasasını düzenlemek adına verdiği mücadelede çeşitli tedbirler öne çıkmıştır. Ülke genelinde koyun ve kuzu miktarının arttırılması amacıyla, koyun ve kuzu kesimine cins, ağırlık, bölge ve zaman sınırlamalarının getirilmesi en fazla öne çıkan tedbir şekli olmuştur. Koyun ve kuzu üretiminde verimliliği arttırıcı çalışmalar yapılması; koyun, kuzu ve et fiyatlarını en fazla arttıran nedenler içerisinde gösterilen ve önemli bir maliyet unsuru olan vergi konusunda düzenlemeler yapılması; et piyasasının çeşitli aşamalarında ortaya çıkan ihtikârı önleyici tedbirler alınması; zarar eden ordu et müteahhitlerinin sübvanse edilmesi; özellikle her senenin Ramazan ayında gerekli et miktarının arzı için gayret gösterilmesi; vapur ve şimendiferle taşınan koyunların nakliye maliyetleriyle ilgili çalışma yapılması ve İstanbul’un iaşesine katkıda bulunanlara teşvik mahiyetinde ödül verilmesi başlıca başvurulan diğer tedbir alanlarıydı.
Kaynak
History StudiesKoleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [443]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1037]