Modern Çiftliklerdeki Doğru Ve Verimli Aydınlatma Koşullarının Enerji Tüketimi ve İneklerin Süt Verimi Üzerine Etkiler
Citation
C. Demir, M. Tuna, E. Gönülol, S. Kocabey, "Modern Çiftliklerdeki Doğru Ve Verimli Aydınlatma Koşullarının Enerji Tüketimi ve İneklerin Süt Verimi Üzerine Etkiler", Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu (UMAS2017), Düzce Türkiye, 11-13 Eylül 2017.Abstract
Ülkemizde 2014 yılı itibariyle toplam süt üretimi 18 milyon 499 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu miktarın %91,2‘sini inek sütü, %6’sını koyun sütü, %2,5’ini keçi sütü ve %0,3’ünü ise manda sütü oluşturmaktadır. Ülkemizde ağırlıklı olarak süt sığırcılığı yapıldığından süt denince akla direkt olarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliği gelmektedir. Ülkemizde süt hayvancılığında işletme başına düşen hayvan sayıları gelişmiş bir yapıya sahip olan AB ülkelerine göre çok düşüktür. Süt sığırcılığı ülke içinde ekonomik ve sosyal açıdan çok büyük öneme sahiptir. Kırsal kesimde yaşayan milyonlarca insanımızın esas işi veya yan işi niteliğindedir. Böylece bu insanlara bulundukları yerlerde iş ve aş imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu iş ile uğraşan insanlarımızın emeklerinin karşılığını alabilmeleri süt üreticiliğinin en önemli yönünü oluşturmaktadır. Bu amaçla gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmaların ülkemize uyarlanabilmesi ve işe özel çözümler üretilerek süt sığırlarının süt üretim verimlerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması elzemdir. Süt verimliliğin artmasındaki önemli faktörlerden birisi de aydınlatmadır. Literatürlerde yapılan çalışmalara bakıldığında ise doğru aydınlatmanın hem süt verimine hem de enerji verimliliğine olumlu etkiler yaptığı görülmüştür. Bu çalışmada, süt sığırcılığı yapılan modern çiftliklerde aydınlatmaların ölçümü ve sonuçların enerji tüketimi üzerine etkilerinin saptanması hedeflenmiştir. Bu amaçla Trakya Bölgesi Kırklareli ili sınırları içerisinde bulunan çiftlikler ziyaret edilerek mevcut aydınlatma sistemler çeşitleri, sayıları, güç ihtiyaçları ve aydınlık ölçümleri yapılmıştır. Bulunan sonuçlar literatürlerde belirlenen referans sonuçlarıyla mukayese edilerek özellikle enerji yönetimi ve süt verimliliği konularında tavsiyelerde bulunulacaktır.