Merkezi köy süt sağım tesislerinin uygulanabilirliği
Özet
Bu çalışmada, geleneksel yöntemlerle sağımların gerçekleştiği üç köyde kooperatif ve süt birliği çatısı altında merkezi köy sağım tesisinin kurulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, ineklerin kurulan sağım tesisinde sağımları yapılmadan önceki ve sonraki sağım tekniği uygulamaları ve enerji tüketimleri tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca, her iki dönemde elde edilen süt kalite değerleri de incelenmiştir. Araştırma, Trakya Bölgesini oluşturan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine ait Büyükdoğanca, Karamesutlu ve Ferhadanlı köylerinde yürütülmüştür. Sağım tekniği ve performansı ölçümleri için merkezi sağım tesisi kurulan köylerde, işletmelerin tümü ziyaret edilerek sağım teknikleri, makine tipleri konularında bilgiler edinilmiş ve sağım uygulamaları kaydedilmiştir. Merkezi sağım tesisi kurulduktan sonra, sağımlar izlenmiş ve sistemin sürü yönetim programından sağım zamanları not edilmiştir. Köylerde merkezi sağım tesisi kurulmadan önce ve kurulduktan sonra sağım performansı (Sağımın yapıldığı toplam kurulu güç, Sağım için harcanan toplam zaman ve işçilik) ölçüm sonuçlarında bariz farklılıklar gözlenmiştir. Araştırmada ayrıca, köylerde sağım tesisi kurulduktan sonra ideal olan kuru sağım tekniği, dezenfeksiyon kullanımı, ilk sağım ve son sağım uygulamaları yapılmıştır. In this research it was aimed that establishing central milking parlor under frame of village cooperatives. Milking routine and milking performance were determined before and after establishing central milking parlor. The research was held in Büyükdoğanca, Karamesutlu and Ferhadanlı which were belong to Edirne, Kırklareli and Tekirdağ provinces respectively in Trakya Region;Turkey. Milking performance and milking routines applications were obtained by observing milking facilities on farms individually. The same data after establishing the central milking systems were taken by herd management system and milking observing. Parlor performance values (power requirement, milking time and labors) were founded considerable different from before and after milking establishing the central milking systems. Appropriate milking routine (dry milking), pre and post milking applications were done after establishing the central milking systems.
Kaynak
Tarım Makinaları Bilimi DergisiCilt
8Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVeE16STNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.11857/2282